Șeful Metrorex se gândește la diversificarea portofoliului de titluri de călători prin introducerea unui abonament anual și a unei cartele cu mai multe călătorii pentru grup. De asemenea, Aldea a vorbit și despre reluarea colaborării cu RATB, acest lucru urmând să se petreacă în cursul acestui an, odată cu finalizarea sistemului de înlocuire a controlului acces, un proiect în valoare de 143 de milioane de lei, fără TVA, finanțat din fonduri europene. Marin Aldea a mai vorbit despre stadiul proiectelor Magistralelor 4, 5 și 6, dar și despre ce și-a propus în anul 2017.
„Nu am avut în vedere nici pentru anul 2016, nici pentru 2017, să ajustăm în sensul creșterii prețurile la transportul de călători cu metroul, însă am de gând să cresc paleta de titluri de călătorii. Am anunțat anul trecut — și îmi mențin promisiunea făcută. Suntem într-o perioadă de teste privind posibilitatea de implementare a unui abonament anual, precum și a unui titlu de călătorie cu mai multe călătorii pentru grup. În cazul în care testele vor fi pozitive, vom demara procedura de aprobare a noilor titluri de călătorie, care se face prin ordin al Ministrului Transporturilor. Acest lucru nu înseamnă că vom modifica prețurile în sensul creșterii, din contră, venim în sprijinul călătorilor cu noi posibilități de călătorie și încercăm să îi fidelizăm pe o perioadă și mai mare de o lună pe călătorii noștri de zi cu zi”, a declarat pentru Agerpres Marin Aldea.
Directorul de la Metrorex a reluat discuțiile cu RATB, a avut discuții și cu reprezentanții CFR Călători. Însă, în primă fază, se gândesc la reluarea colaborării cu RATB.
„Au fost deja create două comisii — o comisie tehnică și o comisie comercială. Au avut loc câteva întâlniri în care s-au discutat aspecte de natură tehnică privind posibilitatea eliberării titlurilor de călătorie, atât de către Metrorex, cât și de către RATB. Această colaborare va fi implementată odată cu finalizarea noului sistem de control acces, deci este un proiect pe care noi îl avem în implementare, modernizarea sistemului de control acces, în sensul înlocuirii complete a validatoarelor, a acestui tip de acces în metrou, în 41 de stații. Proiectul are ca termen de finalizare anul acesta și se lucrează la el”, a spus Aldea pentru Agerpres.
„Lucrăm la un proiect de modernizare pe Magistrala 2, prin înlocuirea completă a căii de rulare și a instalațiilor din cale. Este un proiect de circa 100 de milioane de euro, pe care îl vom implementa în 3 — 4 ani — cam așa estimăm — astfel încât să ajungem să întoarcem trenul la capete de linie într-un interval de 90 de secunde — până la 120 de secunde. Acest lucru ne va permite să circulăm la un interval mai mic între trenuri pe Magistrala 2, unde este mai aglomerat. Se lucrează cu consultantul Jaspers la managementul de trafic, așa încât înlocuirea căii de rulare va însemna lucru intens și noi ne dorim să lucrăm mai mult pe timp de noapte, să nu fim nevoiți să închidem stații”.
AGERPRES: Care sunt obiectivele pentru 2017? Ce proiecte veți finaliza anul acesta?
Marin Aldea: În primul rând, continuăm proiectele care sunt în derulare, evident. Mă refer aici la Magistrala 5 de metrou, secțiunea Eroilor-Drumul Taberei. Știți că toată Magistrala 5 este structurată în trei secțiuni, de la Pantelimon la Drumul Taberei. La prima secțiune, Eroilor — Drumul Taberei, care este în lucru acum, am realizat circa 87% lucrări de structură și circa 25% finisaje. Ne propunem ca până la finele acestui an — trimestrul 1 anul viitor să terminăm complet lucrările de structură și finisaje, așa încât, spre sfârșitul trimestrului 2 din 2018 ne propunem, subliniez, ne propunem, să punem în funcțiune cu călători această secțiune, acest tronson de metrou.
Probabil că o să mă întrebați de ce s-a ajuns aici, pentru că s-a tot vehiculat că trebuia pusă în funcțiune în 2015, și nu a fost pusă în funcțiune. A început în 2011. Până în anul 2013, semestrul 2, finanțarea pentru acest proiect a fost asigurată în cadrul unui acord de împrumut pe care Guvernul României l-a semnat cu Banca Europeană de Investiții, cu Ministerul Finanțelor Publice — Metrorex fiind agenție de implementare — în valoare de 395 de milioane de euro — valoarea totală a acordului este de 883 de milioane de euro.
Din 2010 — 2011 — 2012 — 2013 primul semestru, valoarea a fost mult subfinanțată și a constituit principalul motiv pentru care ritmul n-a fost conform graficelor stabilite.
După anul 2013, semestrul 2, am obținut finanțare din fonduri europene nerambursabile, astfel că această problemă a finanțării s-a rezolvat și ritmul de realizare a lucrărilor s-a intensificat. Așa cum vă spuneam, la acest moment stadiul este de 85-87% din realizarea lucrărilor de structură și în jur de 25-30% din finisaje.
Avem banii în bugetul pe anul 2017 pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente acestui proiect. Avem circa 843 de milioane de lei, din care 779 milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
Alt proiect pe care noi îl avem în implementare este extinderea Magistralei 4 de metrou în zona de nord a Capitalei, cu două stații noi de la Bazilescu la Străulești — stațiile Laminorului și Lac Străulești, pe o lungime de 2,1 kilometri. Valoarea acestui proiect este de circa 252 de milioane de euro, fără TVA. Este finanțat pe două componente, respectiv componenta 1 — stațiile și tunelurile — care sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Sectorial Transport 2007 — 2013 care a fost fazat și este finanțat acum din Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Valoarea fără TVA a acestei componente este de 140 de milioane de euro. La sfârșitul lunii decembrie au fost finalizate lucrările de structură, arhitectură, finisaje. Lucrăm acum la sistemele de TVCI (televiziune cu circuit închis, radio-comunicații, efracție). Se lucrează și la sistemul de siguranță și automatizare a traficului.
Pentru componenta 2 — Depou +park &ride multimodal, finanțarea este asigurată de la bugetul de stat. În bugetul companiei pe anul 2017, sunt asigurate sumele necesare acoperirii cheltuielilor aferente celor 2 componente
Depoul va fi gata la finele trimestrului I din 2017, iar parcarea în trimestrul I 2018. Este o lucrare destul de amplă, vorbim aici despre 650 de locuri de parcare pe mai multe niveluri.
AGERPRES: Mențineți termenul pentru darea în folosință a acestei magistrale pentru sfârșitul primului trimestru din 2017?
Marin Aldea: Noi așa ne-am propus. A fost o discuție cu constructorul, cu proiectantul la începutul acestui an și toți au menținut acest termen: finalul trimestrului 1. Practic, finele lunii martie. Noi ne dorim să îl punem în funcțiune cu călători. Se lucrează intens, se fac eforturi. Noi sperăm să nu mai avem niciun fel de surpriză. Acum, constructorii au făcut un grafic și, conform graficului, nu ar trebui să avem niciun fel de problemă. De fiecare dată când am mers la comandamente a trebuit să pun presiune, că altfel nu se poate. Termenele trebuie respectate. Ne menținem termenul acesta. Mai bine zis, noi ne-am propus să-l menținem. Acum, sperăm să nu apară alte probleme și să nu se înțeleagă greșit că trenează cineva sau încearcă să amâne. Nu, nu ne dorim acest lucru!
AGERPRES: Ce se mai întâmplă cu licitația pentru cele 51 de trenuri?
Marin Aldea: Această licitație a pornit în anul 2014. În anul 2015, procedura de analiză a fost finalizată, au fost contestații după desemnarea câștigătorului, a fost o verificare de către organele statului la Metrorex și, la momentul acela, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis să amâne analiza acestor contestații până se vor pronunța organele abilitate ale statului. La începutul acestui an situația a fost clarificată, CNSC a reluat analiza și a decis că procedura trebuie anulată. Una dintre firme a făcut o acțiune în instanță și cam aici suntem. Oricum, noi am schimbat strategia de achiziție a trenurilor și acum ne propunem să achiziționăm, printr-o nouă licitație, 13 trenuri pe Magistrala 5.
AGERPRES: În ce stadiu mai este proiectul Magistralei 6, Gara de Nord — Aeroportul Otopeni?
Marin Aldea: Pentru Magistrala 6 este în lucru acum documentația pentru proiectul de hotărâre privind culoarul de expropriere. Acest proiect are o valoare de 1,3 miliarde de euro. Avem asigurată finanțare printr-un acord de împrumut semnat în anul 2010 cu Guvernul Japoniei, prin Agenția Internațională de Cooperare a Japoniei — JICA. Este un împrumut de 41,87 miliarde de yeni, ceea ce înseamnă în jur de 330 de milioane de euro.
La sfârșitul anului trecut, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. Legat de acest proiect, noi vrem să îl urnim cât mai repede, așa încât, la finele acestui an, să demarăm procedura de licitație a lucrărilor de structură. Asta ne-am propus.
AGERPRES: Cum arată bugetul de investiții în 2017?
Marin Aldea: Pentru anul în curs, pentru investiții avem 1,4 miliarde de lei. Dacă vă uitați în legea bugetului, s-ar putea să vedeți că valoarea este mai mică, dar acolo nu este trecută suma de 343,8 milioane de lei, care reprezintă certificate de emisie de gaze cu efect de seră. Banii din vânzarea acestor certificate de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit legislației, OUG 115/2011, aceste sume care nu au fost cheltuite în anii anteriori se reportează pentru anul următor. Prin OUG 83/2016, s-au alocat Metrorex 234 de milioane de lei și mai erau încă 109 milioane de lei necheltuiți, astfel încât ajungem pentru 2017 la încă 343 de milioane de lei care vor fi repartizați pentru acoperirea cheltuielilor necesare: pe Magistrala 4, respectiv în jur de 150 de milioane pentru lucrările la depou și park&ride multimodal, pe Magistrala 5, Eroilor — Drumul Taberei, 55,2 milioane lei, pe Magistrala 6 — 138,2 milioane lei.