ANUNŢ IMPORTANT pentru cei care nu pot avea copii natural

O nouă lege ar putea aduce modificări în ceea ce priveşte reproducerea umană asistată medical. Proiectul de lege a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor.
Filip Stan
24 mart. 2016, 17:03
ANUNŢ IMPORTANT pentru cei care nu pot avea copii natural

„Îmbătrânirea populaţie este una dintre cele mai importante provocări sociale şi economice cu care se confruntă societatea în secolul al XXI-lea. Până în 2025, peste 20% din europeni vor avea cel puţin 65 de ani. De asemenea, se va produce o creştere rapidă a numărului celor de peste 80 de ani. În acest context, consecinţele negative, pe plan economic, ale îmbătrânirii populaţiei pot fi diminuate prin intermediul reproducerii umane asistate medical, care poate influenţa pozitiv rata fertilităţii, proporţia populaţiei active, precum şi contribuţiile la bugetul de stat”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de lege privind reproducerea umană asistată medical.

În ceea ce priveşte persoanele care pot avea acces la tehnicile de reproducere umană asistată medical, statele din UE au adoptat soluţii diferite, în funcţie de realităţile sociale.

Citeşte şi Sfatul medicului: Cauzele infertilităţii: ce GREŞELI fac femeile

Potrivit unui studiu al Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie, România era singura ţară din UE care nu finanţa nici o tehnică şi nici o etapă din reproducerea umană asistată uman.

„Prin prezentul proiect de act normativ se stabileşte cadrul legal privind regimul juridic al reproducerii umane asistate medical, fiind recunoscute şi garantate drepturile privind reproducerea umană asistată medical şi asigurată confidenţialitatea informaţiilor care ţin de aceasta. Reproducerea umană asistată medical va fi organizată şi controlată de Ministerul Sănătăţii, iar supravegherea şi coordonarea activităţilor de reproducere umană asistată medical va fi asigurată de Agenţia Naţională de Transplant”, este meţionat în Expunerea de motive.

Prin proiectul de lege sunt recunoscute principiile generale din domeniul reproducerii umane asistate medical, dreptul părinţilor de acces la tehnicile de reproducere, dar şi dreptul acestora de a fi informaţi.

„Reproducerea umană asistată medical se realizează numai cu respectarea interesului superior al copilului şi cu garantarea şi ocrotirea demnităţii umane. Mai mult, prezenta lege garantează principiul prezervării speciei umane, individualitatea şi diversitatea umană, iar pentru respectarea acestui principiu, în scopul reproducerii umane asistate medical, nu se pot folosi decât gameţi”, se arată în Expunerea de motive.

Citeşte şi Lege pentru românii care nu pot avea copii. Un deputat PSD propune fertilizări in vitro pe banii statului

De asemenea, tehnicile de reproducere umană asistată medical se utilizează numai în cazuri de infertilitate diagnosticată sau în cazul în care se urmăreşte evitarea transmiterii unei maladii la copil sau la un părinte.

Prin proiectul de lege sunt reglementate următoarele tehnici de reproducere umană asistată medical: inseminarea artificială, produceri de fertilizare in vitro şi transferul de embrioni.

Pentru a recurge la reproducerea umană asistată medical, părinţii trebuie să fie vii, să îndeplinească criteriile medicale privind starea de sănătate fizică şi mintală, să îşi dea consimţământul, în prealabil, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost decăzuţi din drepturile părinteşti.

„Activitatea de reproducere umană asistată medical se va realiza în condiţii de confidenţialitate, iar efectuarea prelevării de gameţi, în alte condiţii decât cele prevăzute de prezenta lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii”, este menţionat în Expunerea de motive.

Modalitatea de finanţare de către stat a tehnicilor de reproducere umană asistată medical va fi stabilită prin normele de aplicare a legii.

Citeşte şi FACTORII care influenţează RATA de SUCCES a procesului de FERTILIZARE IN VITRO

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, de sâmbătă, 26 aprilie 2025, produsele de care toți românii au nevoie. Sunt cu preț redus, ofertele sunt limitate
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie obligatorie pentru șoferii români. Intră în vigoare luni, 28 aprilie
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Miză uriașă la nivel de autostrăzi. Se cere finalizarea urgentă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte