„Creşterea creditului neguvernamental a fost relativ redusă în 2016. În 2017 suntem pregătiţi ca să credităm. Este o abundenţă de lichiditate în sistem. Nivelul de economisire internă este unul ridicat. Având în vedere creşterea macroeconomică vedem o cerere agregată mai mare din partea companiilor. La populaţie vedem o creştere a creditării ipotecare şi o scădere a creditului de consum”, a declarat, marţi, Sergiu Oprescu, Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Potrivit Mediafax, bancherii spun că motorul creditului ipotecar a fost programul Prima Casă, în vreme ce creditul ipotecar clasic nu a mai fost atât de solicitat.
În ceea ce priveşte 2016, în toamna anului trecut, sistemul bancar românesc şi-a menţiunt stabilitatea financiară şi are perspective şi lichiditate suficientă să finanţeze populaţia şi companiile. Rata creditelor neperformante s-a redus în 2016 de 2,3 ori faţă de vârful din 2014. Astfel, rata acestor credite este de 9,9%, din care 8,11%, în cazul creditelor pentru populaţie şi 2,2%, în cazul creditelor pentru IMM.
Procesul de curăţare a bilanţurilor a continuat pe parcusul lui 2016, iar rata de acoperire cu provizioane a atins 55% în trimestul al treilea din 2016. Pe de altă parte, mai puţin de 20% dintre IMM au accesat credite bancare.
„2016 a fost un an complex, în care am reuşit să revenim pe profitabilitate operaţională. Este anul în care s-a consolidat stabilitatea structurală prin solvabilitate la 19% şi lichiditate imediată de 38%. A fost un an complex şi din cauza unor vulnerabilităţi externe, cum ar fi Brexit-ul şi influenţele pe care acesta poate să o aibă asupra sistemului bancar european. În 2017 trebuie să discutăm despre încrederea pe care sistemul bancar trebuie să o crească. Eforturile băncilor trebuie să se canalizeze pe informarea clienţilor. De asemenea, trebuie să vorbim despre o resetare raţională asupra aşteptărilor în ceea ce priveşte produsele şi serviciile noastre. Sunt câteva proiecte în analiza ARB pentru 2017: agenda digitală, educaţia financiară şi creditarea economiei”, a afirmat Sergiu Oprescu.