DNSC atrage atenția asupra unei noi tentative de fraudă ce vizează clienții ING. Hackerii încearcă să fure datele conturilor, folosind mesaje cu identitatea băncii, prin care cer actualizarea datelor.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis că a fost notificat în legătură cu mai multe tentative de fraudă prin care atacatorii încearcă să fure datele de cont bancar ale utilizatorilor, folosind identitatea ING Romania.
Mai exact, utilizatorii primesc mesaje în care li se spune că este necesar să își actualizeze datelor asociate contului ING, fiind invocate diverse pretexte urgente precum închiderea definitivă a contului.
DNSC arată, însă că, în realitate, link-urile transmise prin aceste mesaje redirecționează utilizatorul către un site fals, similar celui oficial al ING, dar controlat de atacatori. Astfel, orice date introduse aici, inclusiv adrese de email sau parole, vor ajunge la atacatori și pot fi folosite pentru furtul contului.
Autoritățile recomandă cetățenilor să nu apeleze numere de telefon primite prin astfel de mesaje, să nu facă clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute și să nu furnizeze date personale prin SMS.
Atenție mare dacă aveți venituri dintr-o categorie specială de tranzacții! ANAF vă taxează!
De asemenea, subliniază că este important să contacteze banca prin metode alternative pentru a cere lămuriri despre activitățile contului. În cazul în care cineva cade victimă a unor astfel de tentative de fraudă se recomandă contactarea imediată a băncii, schimbarea parolelor și raportarea incidentului la numărul de urgență 1911.
Veniturile ING Bank România au ajuns la 2,83 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 13,5% faţă de perioada similară a anului anterior, în acelaşi procent cresc şi activele şi ajung la 71,5 miliarde lei, anunţă banca.
”Veniturile ING Bank România au ajuns la 2,83 miliarde de lei în primele nouă luni din 2024, în creştere cu 13,5% faţă de perioada similară a anului anterior. Creşterea numărului de clienţi şi a volumului de credite au fost principalii factori care au contribuit la performanţa financiară a băncii în primele nouă luni din anul în care ING Bank România aniversează 30 de ani de activitate pe plan local”, informează banca.
Activele ING Bank România au ajuns la valoarea de 71,5 miliarde lei la finalul celui de-al treilea trimestru din 2024, în creştere cu 13,6% faţă de perioada similară a anului trecut.
„În ciuda unei creşteri economice mai modeste în acest an, am reuşit să creştem portofoliul de credite cu 16% în primele trei trimestre şi ne propunem să finanţăm în continuare planurile clienţilor noştri, inclusiv în tranziţia către o economie sustenabilă. Extindem în permanenţă gama de servicii şi produse şi crearea unui ecosistem prin platformele digitale ale băncii, pentru a aduce cât mai multă valoare clienţilor. Un bun exemplu este Business Deals, care aduce oferte interesante clienţilor persoane juridice, în vreme ce ING Bazar propune oferte special negociate clienţilor persoane fizice deja de 8 ani”, declară Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România.
Creşterea portofoliului de credite în primele nouă luni din 2024 a fost de 16% (până la peste 43 de miliarde de lei), în timp ce volumul de depozite atrase a crescut cu aproximativ 15% faţă de perioada similară a anului anterior (până la 63,4 miliarde de lei).
În primele nouă luni din 2024, ING Bank România a înregistrat o scădere a costurilor cu provizioanele de 71% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 12 milioane de lei. În acelaşi timp, profitul brut a crescut cu 0.8%, având o valoare cumulată de 1,39 miliade lei.
ING Bank România a continuat politica de creditare în sprijinul tranziţiei către economia verde, oferind credite ipotecare sustenabile pentru persoane fizice în valoare de 258 milioane de euro în perioada ianuarie- septembrie 2024, în creştere cu 185% faţă de valoarea totală acordată în 2023 (de 91 de milioane de euro). În plus, creditele de nevoi personale eco au crescut la 3,9 milioane de euro în perioada ianuarie – septembrie 2024 versus 2.7 milioane de euro în perioada ianuarie – septembrie 2023. Pe segmentul companiilor au fost mobilizate aproximativ 1,5 miliarde euro finanţări sustenabile.
Parte dintre aceste finanţări a fost acordată şi companiei Romstal Imex, afacere românească cu 30 de ani de activitate, cu un credit de investiţii verde în valoare de 10 milioane de euro. Finanţarea este destinată dezvoltării reţelei şi creşterii eficienţei energetice a magazinelor, prin instalarea de panouri fotovoltaice şi alte sisteme pentru energie verde.
ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,8 milioane de clienţi din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate şi Wholesale Banking.