Anunţ important pentru elevi. Ministerul Sănătăţii vrea să introducă ore de prim ajutor în şcoli

Ministerul Sănătăţii a depus la Ministerul Fondurilor Europene o propunere care aduce în școlile din România cursuri de prim ajutor. Potrivit acestui proiect, care va dura aproximativ 3 ani, copiii de peste 12 ani, exceptând elevii din anii terminali, vor învăță în sălile de clasă cum să efectueze manevre de resuscitare în cazul unui atac de cord, dar și cum să ducă o viață sănătoasă.
Roxana Gagiu
22 oct. 2015, 05:58
Anunţ important pentru elevi. Ministerul Sănătăţii vrea să introducă ore de prim ajutor în şcoli

Copiii pot salva vieți omenești! Asta spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății, prof, dr. Dorel Săndesc, care dorește să aducă începând de anul viitor în școlile din România un curs în care elevii să învețe să ofere primul ajutor unui om care suferă un stop cardiac.

„Este vorba despre instruirea acestor copii în tehnici de prim ajutor și resuscitare. Este o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății numită „Kids save lives” / Copiii salveză vieţi. S-a văzut că această acţiune de educaţie a copiilor este extrem de utilă pentru a ajuta oamenii care fac un stop cardio respirator. Această acţiune există în câteva ţări şi vrem s-o implementăm şi în România pentru că cele mai multe cazuri de stop cardiac nu se fac în spital, lângă un medic, ci undeva în stradă, în afara spitalului”, a declarat Săndesc.

O ambulanţă cu personal calificat ajunge după câteva minute la bolnav, o medie de 9-10 minute. 10 minute de cele mai multe ori înseamnă prea mult pentru a putea salva un om, a salva un om în condiţii bune, în care să nu rămână cu sechele. În condiţii de stop creierul suferă primul din cauza lipsei de oxigen. În asemenea situaţii este esenţial timpul în care se încep manevrele de resuscitare pentru că timpul înseamnă viaţă.

„Aceste manevre se pot face şi de personal nemedical dacă este instruit adecvat pentru că sunt relativ simple. Ele constau în primul rand în a cere ajutor, apoi în a face acel masaj cardiac extern, la nivelul toracelui, combinat sau nu cu respiraţie gură la gură. Sunt manevre care se pot face şi se pot învăţa relativ uşor. Pentru asta este nevoie de o oră la doi ani de educaţie. Este suficient pentru ca un om să ştie ce să facă în acele momente”, a mai declarat secretarul de stat pentru RomaniaTV.net.

Potrivit Ministerului Sănătății, prin acest proiect se dorește instruirea elevilor şi a dascălilor de către personal medical calificat, în speţă medici tineri rezidenţi. Cei care asigură acest training vor fi plătiţi. Astfel, va constitui şi o motivare pentru medicii tineri a căror condiţie financiară nu este una bună.

„S-a constatat că elevii sunt un mediu excelent pentru asemenea acţiuni. În ţările în care s-au implementat programe de acest tip s-a văzut că aceşti copii sunt vectori. Ei transmit prietenilor, altor copii, părinţilor pentru că li se pare foarte interesant ce învaţă. Li se pare ceva eroic să ştii să salvezi vieţi. Tocmai de aceea s-a început de la o vârstă fragedă pentru că cei mici asociază asta cu eroii din filme sau din benzile desenate. Le place să ştie că ei sunt potenţiali salvatori. Sunt încântaţi şi transmit cu entuziasm şi altora”, a completat profesorul Săndesc.

De asemenea, pe lângă tehnicile de resuscitare, elevii vor învaţa şi alte elemente de educaţie sanitară extrem de utile.

„Este important să transmiţi copilului câteva informaţii despre cum este bine să trăieşti ca să fii sănătos. De exemplu, să nu te expui la soare. O problemă foarte importantă. În colaborare cu societăţile ştiinţifice de dermatologie avem programe foarte simple, filmuleţe, animaţii care arată cât de sănătos este soarele, dar în acelaşi timp cât este de periculos. Copiii vor învăţa cum şi când este bine să se expună. Pe lângă asta vor avea informaţii despre igienă şi despre modul de alimentaţie”, a mai spus secretarul de stat.

Pentru a nu se aglomera programa şcolară, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii doreşte să introducă începând de anul viitor aceste programe în timpul orelor de dirigenţie sau în Săptămâna Şcoala Altfel.

La finalul cursului, elevii primesc un certificat de absolvire. În timpul orelor de educaţie sanitară, elevii nu primesc note.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
⁠Nicoleta Luciu, mai ceva ca o puștoaică. A revenit la formele care au consacrat-o
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care vor fi virați banii pe cardurile de alimente
Cancan.ro
Adio, sobe și șemineuri începând cu această dată. UE le interzice, inclusiv în România
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România: Este inadmisibil, nu pot accepta că s-a întâmplat așa ceva!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Costul Reconstruirii Economiei Ucrainei După Invazia Rusiei Ajunge la 524 de Miliarde de Dolari
MediaFlux
AMENZI de MII de LEI pentru românii care locuiesc la BLOC! Ce APARTAMENTE sunt VIZATE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar