Schimbare neașteptată pe piața pensiilor din România, la Pilonul III. Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei, la finalul lunii august, în creştere cu 28,6% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Practic, fondurile de pensii private au crescut și ele odată cu majorarea pensiilor plătite de stat, scrie Agerpres.
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (89,9%)”, se menţionează în raport.
Conform sursei citate, valoarea contribuţiilor virate în luna august a fost de 63,7 milioane lei, în timp ce contribuţia medie a fost 165 lei.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,63 miliarde de lei, respectiv 66%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 1,42 miliarde de lei (26%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 183,93 milioane de lei, respectiv 3,3% din totalul activelor.
Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 782.711 de participanţi în luna august 2024.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.
Pensii Pilonul II. Potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:
1) Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
2) Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
3) În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.
Precizăm de asemenea că „încetarea calității de participant” nu înseamnă altceva decât încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem. Nu există situații în care participanții nu încasează banii din fondurile de pensii în condițiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private.
De la lansare și până la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de peste 2,2 mld. RON către 161.000 de participanți și beneficiari.
Randamentul mediu anual al pensiilor private obligatorii este de 7,8%
Fondurile strânse la Pilonul II de pensii private obligatorii au atins un nou nivel record, de 135 miliarde de lei, cu un randament anual mediu de 7,8%, potrivit datelor APAPR.
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de informare cu numărul 100.000.000 către cei peste 8 milioane de participanți la sistem, chiar în luna în care Pilonul II aniversează 16 ani de activitate în beneficiul românilor.
Potrivit legii, toți participanții la fondurile de pensii private (atât Pilonul II, cât și Pilonul III facultativ) primesc anual de la administratorii fondurilor o scrisoare de informare, care conține valoarea contului personal la data de 31 decembrie a anului precedent, precum și alte informații de interes. Scrisoarea se trimite în fiecare an până la data de 15 mai, la ultima adresă comunicată administratorului fondului de pensii.
După 15 ani de activitate, fondurile de pensii private Pilon II au circa 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile celor care cotizează la fondurile de pensii private, conform prezentării de ieri a preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, a susţinut în ocazia unui eveniment găzduit de BNR.
Contribuția este obligatorie pentru salariații până în 35 de ani. Dacă nu ne alegem singuri Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vom fi repartizați automat către unul din fondurile existente în piață
Verifică AICI câţi bani ai în cont la Pilonul II
Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont 48.000 de lei.
Pe site-ul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) găsim o secțiune unde ne introducem numele, prenumele și CNP-ul și în câteva secunde aflăm ce fond administrează veniturile noastre. Șapte administratori sunt autorizați pentru pilonul II de pensii. După ce aflăm la care cotizăm, de fapt, ne facem un cont pe site-ul acestuia și putem vedea lunar câți bani s-au adunat și cum sunt investiți.
Salarii 2024. Lovitură grea pentru milioane de bugetari. Majorările promise s-ar putea amâna cel puţin un an
Românii sunt împărțiți, când vine vorba de acest instrument de siguranță pentru bătrânețe. Unii spun că e o modalitate de economisire, de a securiza economiile la pensie și chiar verifică aplicația periodic.
Cota e prea mică, ar trebui majorată, ca să fie o cotă mai mare spre privată. Suma e derizorie, susține, însă, altcineva.
Dacă suntem nemulțumiți de randament, putem să ne mutăm de câte ori vrem, în anumite condiții.
Potrivit lui Radu Crăciun, președintele Asociației pentru pensiile administrate private, trebuie să ne uităm la randamentul pe termen lung, dar contează să ne uităm lși la randamentul pe perioade de ani de zile, nu doar pe o lună sau pe 12 luni.
Dacă dorim să ne transferăm putem să o facem. În primii doi ani se plătește un comision la transfer de 5%, după doi ani transferul este cu comision 0.
Un român cu un salariu mediu, care a cotizat lunar timp de 15 ani, are acum în cont 48.000 de lei. Banii se pot primi doar după ieșirea la pensie, integral sau în tranșe lunare.
Pensii 2024. Anunțul important facut de Ministerul Muncii. Noua modaliate de calcul a pensiilor
Potrivit lui Irina Chițu, profesor de Educație financiară, este mai bine să luăm banii eșalonat. „Aşa cum ştim, la pensii nu se impozitează 2000 de lei din valoarea pensiei şi atunci poţi să beneficiezi de neimpozitarea unei sume mai mari. Începând cu anul viitor, nu se mai impozitează întreaga pensie, acel impozit pe venit de 10% se aplică doar câştigului adus de administratorul de pensie pentru contribuţiile tale.”