Astfel, cei care nu au vechimea în muncă necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în vara acestui an, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.
În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Acest lucru ar însemna că poate fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.
Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până în luna august 2023, potrivit OUG 163/2020.
Vechimea poate fi cumpărată retroactiv în intervalul aferent datei de la care persoana a intrat în câmpul muncii, până la vârsta standard de pensionare de 65 de ani.
Contribuţia de asigurări sociale se achită după ce se încheie un contract de asigurări sociale la casele teritoriale de pensii, conform adresei din cartea de identitate.
Sumele mari se pot plăti şi în rate, în baza convenţiei făcute cu Casa Teritorială de pensii unde fiecare are domiciliul.
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
De la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut lunar a crescut la 3.000 de lei, astfel că fiecare persoană va trebui să plătească lunar 750 de lei (25% din suma asigurată), ajungându-se ca, într-un an, contribuţia totală să fie de 9.000 de lei.
Dacă, la 31 august, contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.
Senatorii puterii au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care românii pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.
Termenul inițial de 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit cu doi ani, până în 2023, în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.