„Federația Coaliția pentru Educație consideră calitatea resurselor umane din sistemul de educație una dintre cele cinci direcții de dezvoltare strategică necesare pentru îmbunătățirea educației. Ca urmare, este necesar ca punerea în aplicare a masteratului didactic, prevăzut de Legea Educației Naționale, să fie susținută de toate părțile interesate”, se arată într-un comunicat.
În opinia reprezentanților coaliției, resursele umane pot determina, într-o măsură „mult mai mare” decât cheltuielile materiale, creșterea calității educației.
„Astfel, în viziunea Federației, procesul de îmbunătățire a sistemului trebuie să pornească de la cadrele didactice și de la modul în care acestea sunt formate inițial și cum își continuă formarea de-a lungul vieții, iar masteratul didactic poate deveni programul de referință pentru formarea inițială”, precizează Federația Coaliția pentru Educație.
Reprezentanții coaliției susțin o colaborare „reală” între ARACIS și ARACIP pentru proiectarea acestor programe de masterat didactic, astfel încât să fie respectate interesele părților implicate, construcția programelor de masterat didactic în opt centre regionale, prin programe strategice finanțate din Fondul Social European, înțelegerea de către universități a rolului pe care îl au în proiectarea acestui tip de master.
De asemenea, aceștia se declară și pentru schimbarea metodologiei de finanțare de bază în universități în sensul eliminării finanțării publice pentru studenții la DPPD și pentru finanțarea masteratului didactic, cu un coeficient mai mare, pentru ca universitățile să fie motivate să restructureze procesele existente și să facă loc noilor abordări/programe.
Coaliția mai dorește și respectarea prevederii legale de plată a masteranzilor cu burse de mărimea salariului de profesor debutant pe parcursul celor doi ani și crearea mecanismelor de validare a intrării acestora în sistem, fără penalizare financiară pentru cei care, în urma evaluării, nu vor primi acceptul de a fi la catedră (permiterea unei rate rezonabile de inadecvare). Totodată, se dorește conștientizarea realității că învățământul secundar inferior este în acest moment punctul „cel mai slab” al sistemului de învățământ obligatoriu și că un astfel de program ar trebui să își vadă efectele la acest nivel, prin plasarea viitorilor absolvenți mai ales în acest ciclu.