Potrivit PPC România, racordurile ilegale și instalațiile nesigure reprezintă riscuri semnificative. Acestea pun în pericol viața celor care le folosesc și pot duce la incendii grave și întreurperi frecvente în alimentarea cu energie.
Astfel de practici pot duce la un consum excesiv, care afectează atât clienții care respectă legea, cât și întreaga rețea de distribuție, perturbându-i buna funcționare.
PPC România a implementat un sistem eficient de monitorizare și analiză a sesizărilor legate de nereguli în consumul de energie. Prin intermediul formularului disponibil pe site-ul companiei, orice sesizare este tratată cu maxim de seriozitate de o echipă specializată.
Actele ilegale nu doar că perturbă rețeaua de energie, dar creează și riscuri suplimentare pentru siguranșa populației. Compania îi îndeamnă pe cetățeni să raporteze orice activitate frauduloasă legată de consumul de energie, pentru a contribui împreună la crearea unei infrastructuri mai sigure și mai fiabile.
PPC își propune astfel să protejeze interesele consumatorilor și ale rețelei de distribușie, având în vedere gravitatea acestei probleme.
Și cei care au contract cu ENGIE ori E.ON trebuie să știe că racordările ilegale sunt periculoase și de asemenea pot atrage amenzi usturătoare.
În baza articolului 228 din Codul Penal și a Legii nr. 123/2012 „Legea energiei electrice”, menționăm:
“(1) Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”