Românii care locuiesc la bloc și nu și-au montat repartitoare de căldură au parte de o veste bună. Ministerul Energiei a confirmat prelungirea termenului-limită pentru instalarea acestor dispozitive până la sfârșitul lui decembrie 2025.
Această decizie vine în contextul mai multor solicitări venite din partea populației, precum și al dorinței de a evita amenzile pentru cei care nu au respectat termenul anterior.
„Acordăm timp românilor să achiziționeze și să-și monteze sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică. Dăm astfel curs solicitărilor venite din partea societății civile și acordăm o ultimă prelungire cu încă un an a perioadei în care trebuie montate aceste dispozitive”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Un alt anunț important făcut de Ministerul Energiei este legat de sprijinul financiar oferit persoanelor vulnerabile. Familiile cu venituri mici pot primi o subvenție de până la 750 de lei pentru montarea repartitoarelor, sumă disponibilă doar pentru gospodăriile care întrunesc anumite condiții, cum ar fi un venit mediu pe membru al familiei de sub 2.000 de lei.
Citește și : Asigurarea de sănătate 2025. Cât costă și cum se pot asigura românii care nu au contract de muncă
„Ne dorim ca bugetul românilor să nu fie afectat, de aceea alocăm un buget substanțial din fondurile Ministerului Energiei. Pentru a compensa costurile familiilor pentru care montarea repartitoarelor ar însemna o povară pe bugetul gospodăriei, acordăm o subvenție de până la 750 de lei per gospodărie eligibilă”, a mai explicat Sebastian Burduja.
Pentru a beneficia de această subvenție, românii trebuie să apeleze la firme autorizate pentru instalarea repartitoarelor, proces care implică eliberarea unui proces verbal de montare, document necesar pentru a obține ajutorul financiar.
Prețul unui repartitor este, în medie, de aproximativ 200 de lei pentru un dispozitiv, însă românii trebuie să ia în considerare și costurile de citire, care sunt de 7 lei lunar. Dispozitivele sunt esențiale pentru monitorizarea consumului individual de energie termică și contribuie la reducerea facturilor la încălzire.
Citește și : Cum a reușit o contabilă să fure sute de mii de lei de la o școală și o grădiniță
De aceea, Ministerul Energiei îi încurajează pe toți românii care locuiesc la bloc să profite de prelungirea termenului și de sprijinul financiar oferit pentru a încheia procesul de montare a repartitoarelor până la sfârșitul anului.