Anunţ important pentru românii care vor centrale de apartament. Cât te costă debranşarea şi de ce acte ai nevoie

Desele avarii, urmate de la fel de desele revizii săptămânale, lunare şi anulate îi determină pe românii care stau la bloc să apeleze la soluţia centralelor de apartament, dar schimbarea nu este deloc uşoară şi are în spate o birocraţie mare.
Filip Stan
29 aug. 2024, 17:50
Anunţ important pentru românii care vor centrale de apartament. Cât te costă debranşarea şi de ce acte ai nevoie

Trecerea de la rețeaua publică de termoficare la utilizarea unei centrale individuale de apartament presupune mai multe etape și mai mulți pași. Îți detaliem în cele ce urmează.

Foarte mulți bucureșteni aleg să se debranșeze de la reţeaua centralizată, chiar dacă operațiunea este complexă. Înainte să faci acest pas, trebuie să știi cum să procedezi. Uite un calcul defalcat ca să înțelegi exact cât costă debranșarea. De asemenea, îți detaliem ce proceduri să urmezi, ce acte să ai și la ce costuri să te aștepți.

Debranșarea veste un proces complex și complicat, plin de birocrație și timpi lungi de așteptare. Însă, în prezent, tot mai mulți locuitori ai Bucureștiului aleg această variantă din cauza serviciilor de slabă de calitate când vine vorba de furnizarea de agent termic și apă caldă.

Cea mai bună perioadă în care să începi demersul pentru debranșarea de la RADET este între 15 aprilie și 31 august. Adică imediat după ce se oprește furnizarea căldurii în primăvară și până la începerea procedurilor de umplere și testare a instalațiilor.

Procesul de debranșare poate dura între două săptămâni și două luni, în funcție de numărul de dosare existente deja în analiză. Dar și în funcție de corectitudinea actelor pe care le pui la dispoziție. Totodată, avizele pe care trebuie să le obții pot îngreuna procesul.

RADET, care în prezent a devenit Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB), solicită următorii pași dacă vrei să te debranșezi de la sistemul public centralizat.

În primul rând, trebuie să înștiințezi RADET cu privire la decizia ta. Pentru asta, ai nevoie să trimiți, în persoană sau pe email, o adresă de înștiințare de debranșare totală de la RADET. Cererea poate să fie depusă la Registratura RADET sau online, pe adresa de mail a companiei.

Următorul pas, poate cel mai important, este întocmirea dosarului pentru Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avizare. Acest dosar trebuie să conțină:

  • cerere debranșare totală: conține motivarea debranșării. În general, este vorba despre instalarea altei surse de căldură, cum ar fi o centrală termică individuală. De asemenea, cererea conține și informații de legitimare ale proprietarului apartamentului sau ale delegatului care întocmește dosarul, dacă e vorba de colaborarea cu o firmă specializată;
    acordul întocmit cu asociația de proprietari în care se stabilește debranșarea imobilului;
    formularea cu acordul vecinilor poziționați pe verticală și orizontală față de apartamentul unde urmează să aibă loc debranșarea;
    copie după actul de identitate al proprietarului apartamentului sau copie după actul de identitate al împuternicitului/delegatului;
    contractul de acces la sistemul de distribuție pe gaze: în cazul în care se instalează o centrală termică pe gaz; altfel, ai nevoie de o factură și o copie după cartea tehnică dacă instalezi o centrală termică electrică. E bine de știut că este posibil să trebuiască să îi despăgubiți pe vecinii debranșați care au contribuit la noua instalație de gaze;
    proiectul tehnic de debranșare: trebuie să fie întocmit de un proiectant atestat de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în Instalație Sanitară și Instalație Termică. Conține raportul de expertiză tehnică, breviar de calcul cu soluția proiectată pentru echilibrarea coloanelor, referat de calitate al proiectului și descrierea situației actuale cu desenele necesare, semnate și ștampilate de proiectant;
    factură și copie după aceasta pentru a dovedi achitarea proiectului de debranșare.

Cât costă debranșarea pentru a-ţi putea monta centrale în bloc

Prețurile pentru debranșarea de la RADET diferă. În general, întocmirea și depunerea proiectului de debranșare poate să ajungă la aproximativ 3.000 de lei în funcție de prețurile stabilite de specialist sau de negocierile purtate cu firma specializată cu care colaborezi.

Odată întocmit dosarul, acesta trebuie depus spre analiză și pentru obținerea avizului tehnic de debranșare de la RADET. Asta te va costa 204 lei.

În ultimii ani, blocurile și clădirile rezidențiale sunt construite cu centrale termice la comun. De altfel, varianta este cea agreată de de UE și ar presupune mai multă siguranță pentru locatari. Indiferent dacă locatarii au centrale proprii sau își încălzesc apartamentele cu ajutorul celei comune, aceștia au obligația să se alinieze normelor legale ce țin de utilizarea sistemelor de încălzire.

Centrala termică proprie este considerată de mulți români o investiție ce ține de propriul confort. Pentru instalarea acesteia, proprietarul trebuie să parcurgă toți pașii impuși de lege.

Atfel, centrala termică trebuie să fie autorizată ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul cazanelor, Recipientelor sub presiune și Instalațiilor de Ridicat). Procedura de obținere a acesteia este obligatorie pentru toți românii care stau la bloc.Acest tip de autorizație obligatorie este valabilă pentru încălzirea pe gaz, precum și pentru cea cu un combustibil solid sau lichid. Locatarii care nu obțin autorizația pot fi pasibili de amenzi usturătoare, scrie evz.ro

Documentul se poate elibera doar de către un specialist atestat ISCIR. Conform normelor actuale, valabilitatea acesteia nu depășește doi ani. Autorizația demonstrează că sistemul de încălzire funcționează în parametri optimi. În plus, acesta atestă și compatibilitatea cu sistemul de energie electrică, apă și gaz.

ISCIR este o structură subordonată statului, iar specialiștii de la nivelul acesteia pot verifica sistemul, iar pot acorda autorizația necesară funcționării în legalitate.

Înainte de a acorda actul, specialistul de la ISCIR va efectua verificări ale sistemelor de protecție la cald. De asemenea, acesta se va asigura că funcția de reglare funcțională în parametri normali.

În plus, acesta va analiza tirajul și modul în care a fost efectuat sistemul de evacuare a gazelor arse. Totodată, expertul ISCIR va verifica și etanșeitatea instalației termice. Dacă acestea răspund cerințelor, reprezentantul structurii subordonate statului va completa avizul de funcționare.

În cazul centralelor termice comune, responsabilitatea legată de funcționarea acesteia revine Asociației de proprietari.

Fără centrale termice pentru apartamentele noi. Singurele locuinţe exceptate în care le mai poți instala

Uniunea Europeană a anunțat că are un plan clar definit de  diminua într-o primă fază şi de a interzice, în viitor, centralele pe gaz, care nu respectă caracteristicile de performanță energetică. Și în România, Parlamentul a adoptat legea care transpune o directivă europeană.

E important de spus că cetățenii din România nu trebuie încă să-și facă griji. Textul directivei spune clar că toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili vor trebui eliminate până în 2040.

Taxă nouă pentru românii care au centrale termice. Când se va interzice montarea centralelor de apartament

Peste mai puțin de două decenii, românii vor trebui să schimbe treptat centrala pe gaz cu sisteme eficiente energetic. Vorbim de panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau instalații pe baza eolienelor.

Pe de altă parte, un oraș important din România a anunțat deja că face pasul către cerința forurilor de la Bruxelles. Încă de pe 18 ianuarie 2022, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat interzicerea centralelor de apartament pe bază de gaz. E vorba de ”instalațiile individuale de gaz pentru încălzire / apă caldă menajeră”.

Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc.

Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat Boc, pentru presa locală, înainte de adoptarea hotărârii.

Intenția autorităților locale este ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună. E important de spus că nu este vorba despre demontarea centralelor de apartament deja montate.

Conform proiectului adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, sunt exceptate de la măsură locuințele din clădirile cu mai puțin de șase apartamente. ”La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră.

Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arăta în proiectul adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, în ianuarie 2022.

În Uniunea Europeană funcţionează în acest moment 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda şi Franţa, au început deja procesul de interzicere a acestora. Tanczos Barna, fostul ministru al mediului, anunţa anul trecut că începând cu 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat.

Veste proastă pentru români! Centralele termice pe gaz vor fi interzise, se trece la energie din surse regenerabile

Centralele termice pe gaz vor fi interzise în Europa. Germania vrea să interzică instalarea de noi sisteme de încălzire pe gaz și petrol de anul viitor pentru a favoriza sursele de energie regenerabilă, a declarat, joi, ministrul Economiei și Climei. „De zece ani nu s-a făcut nimic”, a spus ministrul Robert Habeck, care consideră că este „urgentă” accelerarea calendarului planificat inițial pentru înlocuirea celor mai poluante sisteme de încălzire, scrie Le Figaro, citată de Rador.

Coaliția guvernamentală a lui Olaf Scholz a convenit inițial asupra unei interdicții din 2025 a sistemelor de încălzire care nu produc cel puțin 65% din căldură din energii regenerabile. Proiectul unei interdicții de anul viitor, prezentat săptămâna trecută de presă, stârnește deja controverse, inclusiv în cadrul guvernului unde partidul liberal FDP îi cere ministrului Mediului să-și revizuiască politica.

Noul calendar ar avea consecințe economice și sociale „dezastruoase”, a asigurat Christian Lindner, liderul partidului și ministrul de Finanțe, pentru cotidianul „Bild”. Acest subiect se adaugă la o listă lungă de dispute între cei doi parteneri ai coaliției conduse de social-democrați: liberalii și ecologiștii își manifestă dezacordul și în ceea ce privește politica de transport sau chestiunile de ajutoare sociale.

Trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, ar veni cu un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro pentru persoanele care trec la energia verde, a promis joi Robert Habeck. „Neutralitatea climatică nu ar trebui și nu va deveni o problemă socială”, a spus el. O serie de aspecte mai trebuie clarificate înainte de prezentarea unui proiect final, a subliniat el. Acestea includ și dacă industria va fi capabilă să răspundă cererii tot mai mari de pompe de căldură, o provocare pe care Robert Habeck o consideră realizabilă.

Până în 2045, toate sistemele de încălzire cu petrol și gaze ar trebui interzise în țară. Cea mai mare economie a Europei este angajată într-o transformare fără precedent a modelului său energetic, care implică o reducere a utilizării combustibililor fosili, o ieșire din energia nucleară și dezvoltarea accelerată a energiilor regenerabile, cu scopul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2045.

Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament! UE le-a interzis în mai multe țări, iar acum urmează și România

Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament! În foarte multe țări din UE aceste centrale termice au fost interzise și se pare că și în România va fi implementată această directivă europeană.

Citește și Primarul Radu Mihaiu recunoaşte că are centrală de apartament. De ce îngheaţă restul oamenilor din sector

Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament!

În prezent, Uniunea Europeană lucrează la o nouă legislație privind reducerea emisiilor de carbon care ar trebui să fie implementată în toate statele membre, până în anul 2050.

Programul „Fit for 55” prin care oficialii UE vor să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, conține un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației comunitare și de introducere de noi inițiative cu scopul de a asigura că politicile europene sunt în conformitate cu obiectivele climatice convenite de Consiliu și de Parlamentul European.

Una dintre măsurile impuse prin „Fit for 55” vizează centralele termice de apartament ce folosesc combustibili fosili, cărbunele, sau gazele naturale, care deja au fost interzise în mai multe state europene precum Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța.

În România acest proiect ar urma să fie implementat până în anul 2050, iar acest lucru îi va afecta pe cei 2,6 milioane de români care folosesc deja aceste centrale termice de apartament.

„Există și în România o astfel de inițiativă la Cluj-Napoca, în care practic s-a discutat ca să fie o astfel de interdicție impusă pentru tot ceea ce înseamnă apartamente noi care se construiesc şi ele să aibă doar centrală de scară sau de bloc, să nu mai existe această situație.

În acelaşi timp, noi ar trebui să fim realiști și ceea ce construim să fie în concordanță cu situația care există la noi. Și v-aș da niște date statistice.

În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.

Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.

Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă, la Antena 3.

Citește și Ce trebuie să facă românii care au centrală termică de apartament. E obligatoriu!

Spynews
Viața fără filtru. Cu ce se ocupă Cristian Cioacă în prezent, după ce a petrecut aproape un deceniu în spatele gratiilor. Fostul polițist s-ar fi angajat
Bzi.ro
Andreea Marin, super sexy în Sardinia! S-a afișat cu sutienul la vedere, la 49 de ani!
Fanatik.ro
Ce pățești dacă nu îți treci al doilea prenume pe biletul de îmbarcare în avion! Detaliul căruia nu mulți români îi dau atenție
Capital.ro
Răsturnare de situaţie în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei Ghinescu a mărturisit totul după 17 ani de la dispariția fiicei sale: Mi s-a interzis
Playtech.ro
WOW! Iustina de la Insula iubirii e SUPERBĂ înainte să nască! Apariție de SENZAȚIE după finala emisiunii
DailyBusiness
Marcel Boloș asigură toți pensionarii! 116 miliarde de lei, injectate azi în conturile Casei de Pensii!
Adevarul
Horodincă, James Bond de România eșuat în SUA. Viața de film a spionului care dezertat pe tărâmul făgăduinței
Spynews
Viața fără filtru. Mama Elodiei Ghinescu, declarații la 17 ani de când fiica ei a dispărut. Femeia merge zilnic să aprindă o lumânare la un mormânt gol: "Ce pot să fac"
Spynews
Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. E bine să-l citești la vreme de necaz și supărare, ce cuvinte puternice să folosești
Evz.ro
Leguma preferată a românilor se scumpește. Prețul e chiar exagerat
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Maria de la Insula Iubirii s-a reprofilat pe maneliști. Dani Boy, Marcel și Beni sunt ISTORIE!
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Un copil a fost închis în toaleta unui avion pe motiv că „făcea zgomot”. Incidentul a stârnit o întreagă revoltă în mediul online
Capital.ro
Devine interzis pentru fumători. Nu vor mai avea voie să fumeze în spațiile publice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
substantial.ro
CNSAS dezvăluie numărul impresionant de colaboratori recrutati de Securitate între 1970-1979
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România. Klaus Iohannis, ȚINTA DIRECTĂ a criticilor
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...