Un acord cu Uniunea Europeană privind relaţia post-Brexit poate fi încheiat în septembrie, este estimarea Regatului Unit, a declarat joi negociatorul şef britanic David Frost înainte unei noi runde de negocieri pe care o va avea săptămâna viitoare cu omologul său european Michel Barnier, informează Reuters.
„Aşa cum o tot spunem, nu căutăm un acord special sau unic. Dorim o înţelegere care să fie în esenţă un acord de liber schimb cum sunt cele convenite de UE cu alte ţări prietene, de exemplu Canada”, a scris Frost pe Twitter.
„Suveranitatea Regatului Unit asupra legilor noastre, tribunalelor noastre, apelor noastre pentru pescuit, desigur că nu este negociabilă şi nu vom accepta nimic care să o compromită – la fel cum nici noi nu căutăm ceva care să ameninţe integritatea pieţei unice a UE”, a adăugat el.
Negocierile între Bruxelles şi Londra avansează anevoios şi ambele părţi s-au plâns de lipsa unor progrese consistente. Principalele divergenţe privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, aşa-numitul „level playing field”, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.
Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb.
Potrivit unor surse citate de Reuters, Bruxellesul ar fi în cele din urmă dispus să accepte un compromis prin care să fie creat un mecanism de soluţionare a disputelor privind ajutoarele de stat oferite în viitor de Londra companiilor britanice, în locul aplicării de către Regatul Unit a regulilor de concurenţă comunitare.
Negocierile dintre Regatul Unit şi UE privind relaţia lor post-Brexit vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit la care liderii europeni speră să valideze un acord cu Londra.Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.,
Peste 3,8 milioane de europeni au solicitat reşedinţă în Regatul Unit
Peste 3,8 milioane de cetăţeni ai ţărilor din Uniunea Europeană au depus cereri de reşedinţă în Regatul Unit după referendumul pentru Brexit, a anunţat joi guvernul de la Londra. Bilanţul a fost anunţat de ministrul pentru imigraţie Kevin Foster printr-un mesaj pe Twitter, preluat de Reuters.
Home Office (ministerul de interne britanic) a anunţat că peste două milioane de cetăţeni străini au primit dreptul de reşedinţă şi de muncă în continuare în Regatul Unit, conform datelor provizorii disponibile la 31 iulie. Pentru încă 1,5 milioane s-a aprobat statutul de pre-rezident; străinii respectivi trebuie să depună o nouă cerere, după ce locuiesc în ţară timp de cinci ani, pentru a obţine reşedinţa permanentă.
Au fost respinse 4.600 de cereri, retrase sau anulate 36.500, iar 34.900 au fost considerate nevalabile, mai arată ministerul.
Data limită pentru înregistrarea cetăţenilor din UE care doresc statutul de rezident în Regatul Unit este 30 iunie 2021. Sistemul li se aplică şi cetăţenilor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.
Regatul Unit s-a retras oficial din Uniunea Europeană în 31 ianuarie anul acesta, când a început o perioadă de tranziţie de 11 luni. Negocierile pentru reglementarea relaţiilor viitoare cu UE au fost îngreunate de epidemia de coronavirus, context în care s-au depus mai puţine cereri de reşedinţă. Home Office precizează însă că în prezent, după ce a trecut vârful epidemiei, numărul de cereri este din nou în creştere.