Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a apreciat luni că răspândirea virusului Zika, transmis prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti, constituie ”o urgență globală de sănătate publică” întrucât poate fi corelată cu creșterea numărului de nou-născuți cu malformații congenitale înregistrați în Brazilia în ultima vreme. Cu toate astea, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că pentru români nu există niciun pericol.
„În momentul de față, nu reprezintă niciun pericol pentru România. Singura problemă poate să fie legată de cei care călătoresc în zonele afectate din America Centrală și America de Sud, în măsura în care infecția poate să apară transmisă de țânțar și problema este legată de femeile care sunt însărcinate pentru că există o mare probabilitate a asocierii infecției cu apariția unor malformații congenitale. În cazul celor care călătoresc nu trebuie luate măsuri speciale doar că trebuie să țină cont că marea majoritate a cazurilor infectate nu știu că sunt bolnave”, a afirmat medicul, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, aproape 80% dintre cazuri se manifestă asimptomatic, iar restul de 20% cu boală febrilă, dureri articulare, conjunctivite.
„Bineînțeles că trebuie să se prezinte la medicul de familie, la cel infecționist, dacă există o corelație între călătorie și apariția acestei infecții. Infecția poată să apară într-un interval de maximum două-trei săptămâni de la călătorie, atunci sigur că se poate diagnostica și măsurile de prevenție sunt legate de o anumită categorie la risc care sunt femeile însărcinate”, a spus Rafila.
Vezi şi: MAE avertizează românii. Virusul Zika, prezent în 28 de ţări