Autorităţile din întreaga ţara au amplasat peste 40 de panouri pe drumurile nationale care au zone în care şi-au pierdut viaţa mai multe persoane.
ATENŢIE, şoferi! Un nou radar performant pe şoselele României
Triunghiul rosu cu bulina neagra a fost introdus in Codul Rutier dupa modelul mai multor tari europene. Semnul va fi amplasat in zonele considerate cu risc. Adica acele locuri unde se produc accidentari dese, unele dintre ele foarte grave, cu victime. In Bucuresti, de pilda, exista cel putin 33 astfel de zone.
Semnul care ii avertizeaza pe soferi ca exista un risc crescut de accidente a fost amplasat si la intersectia dintre bulevardul Dacia cu strada Polona. In primele 7 luni ale acestui an, aici au avut loc 16 accidente, soldate cu 27 de victime. Tot aici si-a pierdut viata si Teo Peter. Soferii sustin ca aici vegetatia acopera indicatoarele, iar cladirile construite foarte aproape de intersectie ingusteaza campul vizual.
NOUL COD RUTIER. După câte puncte de penalizare se suspendă permisul auto şi pentru cât timp
Pentru inceput, autoritatile din intreaga tara au amplasat peste 40 de panouri pe drumurile nationale care au zone devenite adevarate capcane ale mortii.
Noua morti si zece raniti, in zece accidente – acesta este bilantul cutremurator al victimelor din „curba mortii”, asa cum este numita o curba din dealul Feleacului, din Cluj. Unul dintre accidente a avut loc chiar in urma cu trei zile.
Cele 40 de panouri sunt amplasate in special pe DN7, intre Bucuresti si Nadlac si pe DN1, in judetul Sibiu.
Inspectoratul General al Politiei Romane(IGPR) – Directia Rutiera, impreuna cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, au demarat un program national de crestere a sigurantei rutiere pe drumurile din Romania. Programul consta in semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumire puncte negre.
Mai exact, Punctul negru reprezinta un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, intr-o perioada de 5 ani consecutivi, s-au inregistart minimum 10 accidente grave de circulatie, soldate cu cel putin 10 persoane decedate sau ranite grav.
Practic, prin implementarea acestui program, soferii vor intalni in trafic un nou indicator rutier, care semnalizeaza o zona cu risc accidentogen ridicat. Noul indicator rutier a fost introdus in legislatia nationala in decembrie anul trecut, prin modificarea Standardului Roman 1848 – 1:2011- Semnalizare Rutiera. Astfel, vor fi amplasate, un numar de 32 de panouri cu caracter preventiv pe DN7, sectorul cuprins intre localitatile Bucuresti-Nadlac si 8 panouri pe DN1 in judetul Sibiu.
Reducerea vitezei de deplasare, sporirea atentiei si evitarea efectuarii oricaror manevre riscante sunt recomandate in zonele identificate ca fiind „Puncte negre’.Conform datelor oficiale, la nivel national au fost inventariate 138 puncte negre, in care s-au inregistart un numar de 1517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane sI ranirea grava a altor 1369. De asemenea, in cadrul campaniei de informare a programului, a fost realizat site-ul „www.hartapunctelornegre.ro‘. Prin accesarea site-ului, publicul larg va putea vizualiza pozitiile punctelor negre existente la nivel national si va gasi informatii statistice despre numarul accidentelor grave de circulatie sI cauzele de producere a acestora.