La nivelul exerciţiului financiar 2017, pierderile acumulate de Compania Naţională „Poşta Română” (CNPR) se ridicau la valoarea de 8,424 milioane de lei şi reprezentau TVA de plată către bugetul de stat.
„În momentul stabilirii tarifului de 2,15 lei/talon distribuit au fost avute în vedere costurile de furnizare a serviciului poştal, ca serviciu inclus în sfera serviciului universal. Tarifele pentru serviciile incluse în sfera serviciului universal nu sunt purtătoare de TVA. Începând cu 1 ianuarie 2017, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor legislative privind serviciile poştale având ca obiect trimiterile în număr mare, distribuirea taloanelor de plată a pensiilor devine serviciu poştal purtător de TVA, fără ca în bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale să fie prevăzute sumele reprezentând taxa pe valoarea adaugată aferentă serviciului de distribuire a taloanelor. Includerea TVA în tariful de 2,15 lei/talon conduce la acumularea de pierderi de către Compania Naţională ‘Poşta Română’ SA (CNPR) care se ridică la nivelul exerciţiului financiar 2017 la suma de 8.424 mii lei, reprezentând TVA de plată către bugetul de stat. Menţinerea actualului cadru de reglementare va deteriora semnificativ şi nejustificat rezultatele financiare ale CNPR şi va conduce la sistarea serviciului de distribuire a acestor taloane”, se notează documentul citat.
În acest context, în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ se menţionează faptul că serviciul de distribuţie a taloanelor de pensie la domiciliu trebuie inclus în sfera serviciului universal, pentru ca tariful de 2,15 lei/talon distribuit să nu mai fie purtător de TVA.
„Extinderea sferei serviciului universal cu acest serviciu de ordin social permite clarificarea regimul fiscal al sumelor încasate cu titlu de tarif pentru furnizarea acestui serviciu în sensul că tariful stabilit este nepurtător de TVA, respectând regimul juridic al tarifelor aferente serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal”, se arată în actul normativ.
Începând cu data de 1 ianuarie 2017, distribuirea la domiciliul beneficiarilor de drepturi de protecţie socială care au optat pentru plata drepturilor în cont curent sau în cont de card a taloanelor de plată care atestă plata respectivelor drepturi de protecţie socială, a devenit un serviciu poştal având ca obiect trimiteri în număr mare, cu consecinţa că tariful stabilit prin legile bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat este purtător de TVA.
„Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018 şi Legea nr. 3/2018 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 precizează faptul că: ‘în anul 2018, tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situaţia în care aceştia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei şi se suportă din bugetul din care se finanţează dreptul respectiv’, fără a se preciza dacă tariful stabilit prin lege este sau nu un tarif purtător de TVA. Includerea TVA în tariful stabilit prin legile bugetare instituie în sarcina furnizorului serviciilor de distribuire a taloanelor de plată la domiciliul beneficiarilor o obligaţie de furnizare a serviciului la un tarif situat sub pragul de cost, ceea ce produce disfuncţionalităţi în activitatea de distribuire a acestor taloane”, se precizează în Nota de fundamentare.
În data de 27 septembrie 2017, prin Memorandumul cu tema ‘Măsuri in vederea redresării activităţii Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ S.A. aprobat în şedinţa de Guvern săptămânală, a fost prevăzută ca măsură „efectuarea modificărilor/completărilor legislative în ceea ce priveşte distribuirea taloanelor mov de pensii în sensul revizuirii completărilor legislative adoptate în anul 2016 (…) care să nu lase loc de interpretare în ceea ce priveşte precizarea exactă a serviciilor incluse în sfera serviciului universal, în principal cu privire la calificarea serviciului de distribuire a taloanelor mov ca serviciu nepurtător de TVA, în acord cu legislaţia europeană în materia serviciului poştal universal”.
Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. La ora actuală, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.