Codul Rutier prevede că circulația pe drumurile publice cu permisul de conducere expirat reprezintă contravenție și se va sancționa cu amenadă din clasa a III-a de sancțiuni. Potrivit legii, conducătorul auto va primi între 6 și 8 puncte amendă.
Astfel, şoferii vor plăti fie 435 de lei în 15 zile lucrătoare sau 870 de lei, dacă primesc 6 puncte de amendă, fie 580 de lei în 15 zile lucratoare sau 1160 de lei.
Punctul de amendă a fost plafonat la 1450 de lei, încă din 2017. În mod normal, un punct de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie.
Ce trebuie să faci pentru a-ţi schimba permisul
Asigură-te că ai o carte de identitate valabilă. Ai nevoie apoi de un control medical obligatoriu, fiind necesar avizul medicilor. După ce intri în posesia fișei medicale trebuie să mergi să plătești taxa de permis la orice oficiu CEC Bank, în valoare de 89 de lei.
Pentru următorul pas este nevoie să ai asupra ta o copie a cărții de identitate, permisul de conducere care urmează să expire sau a expirat, în original.
Înainte de a depune actele va trebui să completezi un formular de solicitare eliberare permis pe care îl poți solicita fizic de la ghișeu, sau pentru a nu mai pierde timpul, îl poți completa online.
Apoi trebuie să ajungi la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (DRPCIV) sau la instituția aferentă din fiecare județ pentru a depune actele. Acolo vei face şi fotografia necesară pentru permis.
COD RUTIER 2020. Începând de la 1 iulie 2020, cei care vor să obţină permisul de conducere trebuie să aibă minim 10 clase. Una dintre cele mai dure masuri ce se aplica incepand cu la aceasta data este cea legata de folosirea telefonului mobil in timpul condusului. Şoferii care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce sunt la volan îşi pot lua adio de la permisul de conducere pentru 30 de zile.