Anunţ IMPORTANT privind admiterea în universităţi: Nu cred că vom mai merge pe formula de anul trecut

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, afirmă că ar dori ca din luna decembrie să fie stabilită noua metodologie pentru admiterea în universităţi.
Roxana Gagiu
29 sept. 2013, 12:27
Anunţ IMPORTANT privind admiterea în universităţi: Nu cred că vom mai merge pe formula de anul trecut

„Pentru admiterea din anul următor, noi am vrea ca din decembrie să stabilim metodologia generală. Anul acesta am permis universităţilor, la solicitarea multora dintre acestea, să ia în calcul toate notele posibile, şi a celor din timpul anului, şi a celor de la bacalaureat şi, parţial, doar a unora dintre aceste rezultate. Din statistica noastră mai bine de 85% dintre universităţi nu au luat în calcul decât examenul de admitere pe care l-au dat şi nota de la bacalaureat, şi nu media din timpul anilor. Au luat în calcul media din timpul anilor acele specializări din interiorul universităţilor pentru care era reprezentativă. Noi o să continuăm dialogul având în vedere că 85% dintre universităţi, deşi au cerut mulţi să schimb acest lucru, 85% dinte universităţi au mers pe o anumită cale. Nu am luat o decizie încă pentru că vrem să ne consultăm cu universităţile, dar nu cred că vom mai merge pe formula de anul trecut. Nu cred că este cazul să mai dăm posibilitatea, dar nu aş vrea să decid înainte de a avea o consultare cu rectorii”, a spus vineri Mihnea Costoiu.

Referindu-se la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru anul 2014, el a precizat că împreună cu ministrul Remus Pricopie ‘se vor bate’ pentru fonduri mai multe în sistemul educaţional.

Ministerul evident că se va bate pentru un buget mai mare pentru educaţie. Dezbaterea nu este una uşoară, este o dezbatere puternică, un dialog uneori acid între miniştri din dorinţa de a-şi susţine domeniul. Şi anul acesta MEN a întreprins demersurile pentru a putea fundamenta bugetul pentru anul 2014 cât mai bine şi a putea explica Guvernului necesitatea din sistem. Anul acesta faţă de alte domenii finanţarea de bază, directă a universităţilor a crescut faţă de anul trecut cu peste 130.000.000 de lei. Sperăm într-o finanţare mai mare şi anul viitor pentru acest capitol”, a afirmat Mihnea Costoiu.

El a spus că MEN este în dialog cu sindicatele pentru identificarea soluţiilor pentru plata drepturilor salariale pe care cadrele didactice din învăţământul superior le-au câştigat în instanţă ca urmare a „indeciziei guvernelor precedente”.

„Sperăm ca împreună să putem să rezolvăm în perioada următoare şi solicitările cadrelor didactice şi parţial, aşa cum spune legea”, a adăugat Mihnea Costoiu.

În ceea ce priveşte suma pentru subvenţiile căminelor studenţeşti, el a afirmat că aceasta este mai mare cu 5% faţă de anul trecut. Citeşte: Studenţii AMENINŢĂ cu acţiuni de stradă, mitinguri şi grevă

„În perioada următoare, pe sumele pe care le avem disponibile un pic mai mari faţă de anul trecut o să luăm o decizie după o consultare. Am vrea ca începând cu 1 noiembrie când se face prima plată pentru luna octombrie să avem o decizie luată pentru anul universitar 2013-2014. Decizia finală pentru această sumă pe care o avem în plus faţă de anul trecut o vom lua după consultarea Consiliului Naţional al Rectorilor şi a organizaţiilor studenţeşti”, a explicat reprezentantul MEN.

Mihnea Costoiu a spus că ministerul îşi doreşte să poarte discuţii cu studenţii şi rectorii pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte bursele.

„Unii studenţi au zis să sprijinim excelenţa, alte uniunii studenţeşti au solicitat să sprijinim categoria de burse sociale. Am vrea să discutăm în perioada următoare şi să luăm o decizie foarte rapidă pentru ca pentru anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire după părerea mea a copiilor cu probleme sociale speciale, dar în acelaşi timp să nu neglijăm olimpicii. Aşa cum am anunţat, va începe anul acesta programul de burse de cercetare pentru tinerii olimpici care rămân în România. Am identificat sumele necesare la Departamentul de cercetare din MEN, vom începe aplicaţiile. Vrem să continuăm sprijinirea împreună cu partenerii privaţi”, a afirmat Mihnea Costoiu.

El a avertizat universităţile să aibă în vedere atunci când şcolarizează capacitatea maximă posibilă aprobată de şcolarizare.

„Avertismentul pe care îl dau tuturor universităţilor trebuie avut în vedere ce capacitate de şcolarizare au pentru a putea oferi în interiorul capacităţii şcolarizarea maximă posibilă. Nu poţi să ai capacitatea de şcolarizare de 100 de locuri şi să şcolarizezi 200 de studenţi, după care să vii să ceri diplome pentru aceştia”, a precizat Mihnea Costoiu, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Universitatea Politehnica din Bucureşti şi British Council oferă CURSURI DE ENGLEZĂ PENTRU STUDENŢI

Referindu-se la studenţii străini care studiază în România, el a afirmat că numărul acestora este de aproximativ 15.000, incluzâdu-i şi pe cei din Republica Moldova la care se adaugă şi cei de la programele de mobilităţi.

„În acest moment, în România sunt circa 15.000 de studenţi străini, incluzând aici pe cei din Republica Moldova la care se adaugă, în funcţie de universitate, anul acesta studenţii de la medicină care vin din UE la Iaşi, Cluj şi Bucureşti în mod special în această ordine ca şi volum. UMF Iaşi este pe locul 1 în numărul studenţilor străini atraşi în România, apoi Cluj şi Bucureşti”, a spus Mihnea Costoiu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Infernul Elenei Lasconi. A umblat pe la mulți doctori
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI