Anunţ important privind medicamentele pentru renunţarea la fumat

Medicamentele pentru sevraj tabagic, vareniclina și bupropionul, nu par să sporească apariția unor efecte secundare neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo, potrivit unui studiu publicat în revista medicală 'The Lancet', informează luni agenția France Presse.
Filip Stan
25 apr. 2016, 09:37
Anunţ important privind medicamentele pentru renunţarea la fumat

Acesta este cel mai mare studiu de până acum cu privire la siguranța și eficiența tratamentelor de primă linie pentru sevraj tabagic — vareniclină (‘Champix’ produs de laboratoarele Pfizer), bupropion (‘Zyban’ produs de GlaxoSmithKline, GSK) și plasturi cu nicotină — comparativ cu utilizarea unui placebo la fumătorii cu sau fără tulburări psihice, potrivit revistei citate.

Studiul, comandat de autoritatea de sănătate din SUA (Food and Drug Administration, FDA) ca urmare a preocupărilor cu privire la siguranța administrării vareniclinei și bupropionului din punct de vedere neuropsihiatric (gânduri de sinucidere, depresie), a fost finanțat de laboratoarele Pfizer și GSK.

Potrivit Agerpres, sa acest studiu au participat 8000 de persoane cu vârste între 18 și 75 de ani, care fumau în medie mai mult de 10 țigări pe zi. Jumătate au avut sau au o tulburare psihiatrică stabilă (tulburări de dispoziție sau psihotice, anxietate), iar dintre aceștia aproximativ jumătate au luat medicamente psihotrope. Alți participanți (4.028 de persoane) nu au avut probleme psihice.

La fumătorii fără probleme ‘psy’, nu a existat nici o creștere semnificativă a evenimentelor neuropsihice nedorite în cadrul a patru grupe de tratament (1,3% pentru grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 2,2% pentru bupropion, 2,5% pentru plasturi cu nicotină și 2,4% pentru placebo), pe parcursul monitorizării efectuate după oprirea tratamentului (9-24 săptămâni).

La cei cu tulburări psihice, ratele de evenimente nedorite au fost similare în toate grupurile (6,5% în grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 6,7% pentru bupropion, 5,2% pentru plasturii cu nicotină și 4,9% pentru placebo)

„Studiul nostru oferă dovezi suplimentare cu privire la siguranța acestor medicamente la fumătorii cu tulburări psihice, care au una dintre cele mai mari rate de fumat”, a declarat profesorul Robert M. Anthenelli, de la Universitatea din California, San Diego (SUA), autorul principal al studiului.

Potrivit acestuia, studiul indică „pentru prima oară, că eficacitatea medicamentelor este similară pentru fumătorii care au sau nu au tulburări psihice”, iar vareniclina s-a dovedit a fi mai eficientă.

„Mica creștere a incidenței evenimentelor nedorite neuropsihice la persoanele cu tulburări psihice stabile, indiferent de tratament, trebuie să fie pusă în balanță cu riscurile semnificative de sănătate cunoscute ale fumatului”, a adăugat el.

Autorii avertizează că participanții la studiu aveau o tulburare psihiatrică stabilă și tratată și, în consecință, rezultatele riscă să nu se poată aplica persoanelor cu boli psihice netratate sau instabile.

Datele din acest studiu referitoare la siguranța cardiovasculară a tratamentelor vor fi disponibile mai târziu, mai informează AFP.

Citeşte şi: Aceste ţigări produc CANCERUL. Sunt mult mai nocive decât cele normale

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai