După mai bine de 10 ani de lucru in IT, o familie a decis sa paraseasca Bucurestiul pentru a se muta intr-un oras, in declin, la 150 de km de Capitală, ca sa se implice de la fata locului in afacerea familiei, agrobusiness cu cateva milioane de euro pe an si mii de hectare de lucrat, semanat, recoltat, depozitat, urmarit productia si tractoarele, etc. Au trecut de la programare la grau, porumb, floarea soarelui, scrie zf.ro.
„Sunt salarii mici in Romania? Nu este de lucru? Noi cautam un inginer agronom, ii dam 5.000 de euro net pe luna, cu Toyota Hilux (pick-up) masina de serviciu, laptop, telefon mobil. Ii cerem sa nu fure si sa nu bea. Si nu gasim. (Salariul mediu pe economie este de 2.300 de lei net, adica aproape 500 de euro. In IT, salariul mediu este de 5.700 de lei net, adica aproape 1.300 de euro)”, spun oamenii disperaţi că nu reuşesc nici să găsească nici tehnicieni agricoli, tractorişti, silozari, magazionieri, zilieri.
Au nevoie de un agronom pedologic, să ştie când să însămânţeze, să se uite după cultură, după umiditate, să ştie când trebuie să recolteze, şi nu găsesc.
„Agricultura nu mai este ca pe vremuri, acum se face cu tableta în mână, iar şcoala nu ţine pasul cu realitatea. Noi suntem doar buni să muncim, să strângem recolta. Am vrut şi noi să facem un lanţ integrat şi fie ne fură toţi, mână în mână şi nimeni nu-i pedepseşte, fie nu avem acces direct la fabrici. În ţară sunt păşuni întregi care nu sunt folosite, pentru că nu mai sunt văcari, este o jale mare în satele noastre. Noi facem staţii de autobuze de 3 mld. de lei vechi( 300.000 de lei noi), dar nu are cine să urce în autobuz. Din păcate, avem o ţară fabuloasă, dar doar atât!”, închide discuţia IT-istul transformat în agricultor, care a lăsat clădirile de birouri din Bucureşti pentru câmpurile agricole.