Potrivit unui raport al Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi al Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, în luna august salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 527 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, în cadrul acestora fiind salvate 786 de persoane.
„Dintre acestea, 202 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 12 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, 10 persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiştilor reducându-se la recuperarea acestora şi transportul pentru predarea la serviciile IML”, se precizează în raport.
Unul dintre cei mai buni alpinişti români a murit în Munţii Făgăraş
Conform ANSMR, luna august este caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte mare de turişti pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel ridicat.
Zilnic, între 250 şi 300 de salvamontişti s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în locurile unde se practică intensiv sporturile montane, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.
Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 389 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate direct de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.
De asemenea, luna trecută s-au primit 1.576 apeluri prin care oamenii solicitau informaţii despre zona montană, dintre care 892 au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, iar restul de 684 apeluri au fost adresate direct structurilor Salvamont locale sau judeţene.
În România funcţionează 42 de structuri judeţene sau locale Salvamont în cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană.
„Echipele Salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile”, se mai arată în raport.