Anunţ îngrijorător. Doar 30% dintre câini sunt vaccinaţi antirabic

La nivel național, în campania de vaccinare antirabică desfășurată în perioada 01.11.2014 - 28.02.2015, au fost vaccinați 1.028.035 câini, dintr-o populație de 3.490.695, adică 29,45%, a declarat Dana Tănase, directorul general al Direcției Generale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Marius Neagu
25 mai 2015, 17:25
Anunţ îngrijorător. Doar 30% dintre câini sunt vaccinaţi antirabic

Răspunsul direcției din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a venit în urma acuzațiilor formulate de către medicii veterinari din teritoriu, potrivit cărora pentru prima oară în ultimii 41 de ani doar o mică parte dintre câini au fost vaccinați antirabic, din cauza condiționării de către ANSVA a vaccinării de identificarea prin microcipare a câinilor, care trebuie să fie suportată de către proprietar, scrie Agerpres.

Veterinarii susțin că oamenii din satele sărace nu și-au permis să plătească între 30 și 50 de lei pentru un cip și că situația poate deveni gravă, întrucât mai mult de 50% din populația canină a devenit potențial responsabilă de transmiterea turbării la om în urma contactelor cu animalele sălbatice, întrucât a rămas descoperită din punct de vedere imunitar.

În răspunsul semnat de directorul general al Direcției Generale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Dana Tănase, se arată că nu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a condiționat vaccinarea antirabică de identificarea câinilor prin implantarea de cipuri, ci Guvernul României.

„Autoritatea nu a condiționat, prin Ordinul președintelui ANSVSA nr. 29/2014, vaccinarea antirabică de acțiunea de identificare prin microcipare a câinilor, care trebuie să fie suportată de către proprietar, ci Guvernul României, prin Ordonanța nr. 155/2001 privind aprobarea programul și de gestionare a câinilor fără stăpân, care prevede: la art. 8, alin. (4) că ‘Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabil de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor’; la art. art. 13”3, alin. 5, că ‘Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie și se suportă de către aparținător’; la art. 13″4 că ‘Acțiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân și a celor ce urmează să fie dați spre adopție se efectuează numai după identificarea acestora'”, se arată în răspunsul DGSVSA.

Referitor la instituția care își va asuma responsabilitatea în cazul apariției unui caz de rabie la om, ținând cont de faptul că în zonele izolate din România câinii interacționează cu animalele sălbatice, inclusiv cu vulpile, principalul vector de transmitere a bolii, Dana Tănase a evitat un răspuns concret, indicând doar prevederile normelor sanitar-veterinare de prevenire și control a rabiei la animalele domestice și sălbatice.

„În conformitate cu Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 29 din 28 martie 2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind măsurile generale de prevenire și control al rabiei la animale domestice și sălbatice, în cazul în care un om este mușcat de un animal susceptibil de transmiterea rabiei, acest fapt este menționat în ancheta epidemiologică, persoana este direcționată către medicul de familie sau cea mai apropiată unitate medicală pentru administrarea de tratament antirabic, în paralel fiind notificată Direcția de Sănătate Publică (de către DSVSA teritorială)”, se mai arată în răspunsul DGSVSA.

În privința cuantumului amenzilor contravenționale, în cazul neconformării la ordonanță, directorul general al DGSVSA a precizat că acestea se situează între 2.000 lei și pot ajunge până la 10.001 lei și că se prescriu în termen de șase luni de la data săvârșirii faptei.

În adresa DGSVSA se mai precizează că, potrivit prevederilor Ordinului președintelui ANSVSA nr. 1/2014, pentru aprobarea și identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, furnizorii de microcipuri sunt aprobați și înregistrați de ANSVSA conform prevederilor art. 15 din ordin, iar microcipurile aprobate sunt comercializate exclusiv către unitățile medicale veterinare de asistenta, universitățile care dețin clinici veterinare universitare și instituțiile publice care dețin câini de serviciu, utilizatori RECS.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Vești bune pentru mai mulți pensionari: veniturile cresc din luna mai. Cetățenii care primesc bani mai mulți
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Când este ridicarea ștergătoarelor infracțiune? Un avocat a explicat situațiile în care se dau amenzi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Minuni, întâmplări neobișnuite și legende petrecute în România în perioada Paștelui
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Sold zero la contul bancar. Avertisment pentru românii cu banii pe card: Deplasați-vă la sediul unității bancare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
MediaFlux
O nouă zi liberă pentru români. Se modifică lista cu sărbătorile legale din Codul Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București