„Dacă în momentul de față un salariat care muncește și plătește contribuțiile susține 1,3 pensionari, în 2032 acest raport se va schimba dramatic urmând ca un singur salariat să susțină de două ori mai mult, ceea ce va pune presiune pe sistemul public de pensii. Vor fi mult mai puțini bani pentru sistemul de pensii de stat”, a explicat Raluca Țintoiu.
Potrivit acesteia, angajatorii ar trebui să facă mai mult pentru promovarea sistemului de pensii facultative în România.
„Cea mai importantă problemă este să ajungem să-i convingem pe români că este important să te gândești de la o vârstă tânără la ce se va întâmpla peste 20-30 de ani. Noi facem eforturi, și ca asociație, și fiecare dintre administratorii de fonduri fac eforturi să îi educe pe participanții lor, să le crească nivelul de înțelegere, dar cred că este important și ca angajatorii să facă aceasta pentru angajații lor, cred că este important ca această interfață a angajatorului să devină mai activă”, a mai spus Raluca Țintoiu.
Șeful APAPR declara luna trecută pensia de stat va atinge, în perioada 2030-2032, un nivel de aproximativ 29% din ultimul salariu, rata de înlocuire a salariului prin pensie urmând să înregistreze un salt până la aproximativ 40% în 2032, când va intra la plată Pilonul II.
România are, în prezent, 6.060.000 de angajați și 5.137.162 de pensionari, fiind pentru prima dată, în ultimii trei ani, când numărul celor care lucrează cu contracte individuale de muncă îl depășește pe cel al pensionarilor, a declarat, marți, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.