De la declanșarea conflictului din Ucraina, din data de 24 februarie, când Vladimir Putin a demarat „operațiunea specială” în teritoriul vecin, au apărut în spațiul public din ce în ce mai multe discuții despre posibilitatea revenirii la stagiul militar obligatoriu în România.
În această săptămână, Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit din nou despre posibilitatea introducerii stagiului militar obligatoriu, în contextul conflictului militar din Ucraina.
„Avem deja foarte mulți ani de când nu am mai avut stagiul militar obligatoriu, avem o armată de rezerviști care din cauza acestui fapt ajung să aibă o medie spre 50 de ani, spre ieșirea din activitate, dar noi suntem o țară NATO. Alianța a trecut după 2014 și mai ales după invazia din Ucraina de la concertul de securitate colectivă la apărare colectivă.
Avem o siguranță a activării articolului 5 din tratatul NATO. Fiecare centimetru pătrat al unei țări NATO este apărat de întreaga Alianță. La noi în acest moment avem 5.000 de soldați NATO cu echipamentul necesar. Există un plan de apărare colectivă care este foarte bine pus la punct. Avem în Marea Neagră trei crucișătoare care sunt pregătite pentru apărarea flancului estic.
Evident fiecare țară trebuie să se pregătească și singure pentru apărare”, a declarat Vasile Dîncu, pentru B1 TV.
În cadrul aceluiași interviu, Vasile Dîncu a respins scenariile potrivit cărora România trimite arme în Ucraina.
„Noi ne-am plasat mai degrabă pe un hub umanitar, să sprijinim tranzitul, economic, tranzitul de cereale prin Marea Neagră.
Este în funcție de ce ne cere nouă Ucraina. În acest moment nu am mers pe sprijin în armament letal pentru că nici nu avem noi foarte mari rezerve, dar în principiu răspundem cererilor lor.
Vorbim foarte des la telefon cu ministrul Apărării sau cu ministrul de Externe din Ucraina și avem vizite. Suntem într-o legătură foarte bună cu Ucraina”, a mai declarat pesedistul.