Părintele Vasile Ioana a dezvăluit când ai voie să speli după Bobotează. În ziua de 6 ianuarie toți creștinii au sărbătorit Boboteaza, când apele din toată țara sunt sfințite și când la biserici se împarte Agheasma Mare, care trebuie să fie atent păstrată în casă, întrucât e considerată a fi un adevărat leac, pentru tot restul anului. Cu toate acestea, în popor mai există o tradiție cunoscută, care spune că după Botezul Domnului nu ai avea voie să speli opt zile la rând.
„Biserica este o mamă, care ne ajută să facem ceea ce trebuie și ce este bine să facem pentru noi și familii noastre. Avem cu toții calendarul creștin-ortodox, care are notate cu roșu zilele cu „ținere”, care înseamnă că este o sărbătoare mare, nu muncim. Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem la mașina de spălat, viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase. Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea, dacă eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș. Și Hristos a spus: „Tu în zi de sărbătoare nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească”. Lucrurile pe care le faci normal pe ziua aceea nu sunt un păcat. De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar.”, a declarat Părintele Vasile Ioana, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola.
VEZI și: Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie 2024. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți azi
Astfel, în timp ce multe gospodine se ghidează după zicalele „băbești”, adevărul este că poți spăla imediat cu ziua de luni, 9 ianuarie, când nu mai este sărbătoare, ne spune preotul, în cadrul emisiunii. Lucrurile și zicalele răspândite în popor nu sunt scrise în nicio carte bisericească, mai adaugă Părintele Vasile Ioana.
Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze
„De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, iar apa devine aghiazmă, dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit. Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verifici o carte. Întotdeauna când cineva spune ceva spui: „Vreau să văd unde scrie asta”, să te informezi corect.”, a continuat acesta.
Pe lângă tradițiile și obiceiurile cunoscute din ziua de Bobotează, toți credincioșii mai trebuie să rostească și o rugăciune puternică, care să le aducă sănătate și noroc tot anul.
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule Născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, Lumină din Lumină, Care luminezi toate, Care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul și pentru aceasta în luminata zi a dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan, la păcătoși și la vameși, ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlinești toată dreptatea și să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi, ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta și să ne mântuiești cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam și Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.