În urma unei teleconferinţe realizate marţi după-amiază, miniştrii de finanţe din Zona Euro au decis că nu există „nicio şansă” privind eliberarea unor fonduri pentru ca Grecia să poată plăti tranşa datorată FMI. Guvernul de la Atena a anunțat că teleconferința Eurogrupului va fi reluată miercuri dimineață pentru a analiza propunerile Greciei.
Ministrul finlandez Alex Stubb a scris pe Twitter un mesaj in care sugereaza ca cererea Greciei privind prelungirea pentru inca o perioada de timp a actualul program de ajutor nu va fi acceptata, potrivit The Guardian.
Guvernul de la Atena a venit cu o nouă propunere în faţa oficialilor europeni, cerând ştergerea unei părţi din datoria publică şi implementarea unui nou program de ajutor financiar, al treilea de care ar beneficia pentru a evita intrarea în faliment. Propunerea a fost făcută după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut Greciei o ultimă ofertă în încercarea de a relansa negocierile. Juncker cerea ca premierul grec Alexis Tsipras să accepte în scris reformele cerute de creditorii internaţionali pentru a primi banii necesari achitării datoriei de 1,6 miliarde de euro la FMI.
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a anunţat oficial, marţi, că Grecia nu achită datoria către FMI, dar Atena speră încă la un acord de ultim moment cu creditorii privind pachetul de ajutor.
Citeşte şi 20.000 de greci au ieşit în stradă pentru susţinerea REFERENDUMULUI
Premierul grec, Alexis Tsipras, confirmase şi el implicit, luni seară, că plata celor 1,6 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marți, nu va fi efectuată de țara sa, ale cărei bănci „au fost sufocate”, scrie AFP, potrivit Agerpres. „Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepte plata către FMI ?”, s-a întrebat prim-ministrul la postul de televiziune ERT. El a adăugat totuși că, „imediat ce se hotărăsc să renunțe la sufocare, vor fi plătiți”.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a făcut marți Greciei o ofertă de ultim moment în încercarea de a se ajunge la un acord între Atena și creditorii internaționali înaintea expirării, până la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei tranșe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit unor surse europene și grecești, transmite Reuters.
Grecia vrea să dea în judecată UE pentru a bloca astfel scoaterea ţării din zona euro
Divergențele dintre guvernul grec și creditorii săi internaționali (UE-BCE-FMI) au căpătat sâmbătă o turnură dramatică, după ce în seara precedentă premierul Alexis Tsipras a anunțat convocarea unui referendum prin care cetățenii săi să decidă dacă acceptă sau nu ultima versiune a acordului propus Greciei.
În replică, zona euro a hotărât să nu prelungească cu nici măcar o zi actualul acord cu Grecia, care intră, astfel, în încetare de plăţi.
Citeşte şi Angela Merkel: Dacă EURO eşuează, EUROPA eşuează. Cancelarul german face apel la COMPROMIS
Pentru a preveni prăbușirea sistemului bancar, guvernul de la Atena a instituit restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană.
În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.
Mai multe state europene, inclusiv România, şi-au avertizat cetăţenii care merg în concediu în Grecia să-şi ia suficienţi bani numerar la ei.
Între timp, europenii au început o campanie pentru a convinge grecii să accepte la referendum planul propus. ‘Cer grecilor să voteze ‘da’, oricare ar fi întrebarea să voteze ‘da’, pentru că astfel vor transmite mesajul că doresc să rămână în zona euro și în familia Uniunii Europene’, a îndemnat președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.
Citeşte şi David Cameron anticipează că Greciei îi va fi greu să rămână în Uniunea Europeană