Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, în debutul ședinței de Guvern, că membrii Executivului au în primă lectură un act normativ care asigură în continuare persoanelor din categorii vulnerabile dreptul la ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie, pentru cât a rămas din sezonul rece.
„Astfel, majorările de pensii sau salarii de la 1 ianuarie nu vor fi luate în calcul la stabilirea acestor forme de sprijin. Fără această măsură, multor români le-ar înceta aceste ajutoare sau le-ar primi în valori mai mici”, a declarat Marcel Ciolacu.
„Ar fi profund incorect să se ajungă la asemenea situații, mai ales în acest moment. Așadar, luăm această decizie de exceptare, fiindcă vorbim despre viața a circa 800.000 de familii ce beneficiază de aceste ajutoare”, a adăugat premierul înainte şedinţei de Guvern
Voucherele sociale se taie la jumătate. Românii vor primi doar 125 de lei, doar de două ori pe an
Cine poate beneficia de tichetele de alimente
Data la care vor expira cardurile de energie acordate pentru plata facturilor. Cardurile de energie au fost un instrument vital pentru cei care întâmpină dificultăți financiare, permițându-le să plătească facturile de energie electrică și gaze naturale. Cu toate acestea, valabilitatea lor se apropie de sfârșit, iar suma rămasă pe carduri trebuie cheltuită înainte de expirare. Beneficiarii au posibilitatea să utilizeze aceste carduri pentru achitarea atât a facturilor curente, cât și a celor restante, exclusiv pentru consumul de energie la adresa de domiciliu a beneficiarului. Totuși, trebuie să țină cont că suma disponibilă trebuie cheltuită înainte de data limită, respectiv 31 martie 2024.
În urma unei intervenții a ministrului Adrian Câciu, valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită până la această dată limită, pentru a asigura că gospodăriile vulnerabile dispun de resursele necesare pentru a face față perioadei reci de iarnă. Pentru a nu pierde sumele necheltuite, românii trebuie să utilizeze cardurile de energie pentru plata facturilor la gaze naturale și energie electrică înainte de data expirării. Este important să fie conștienți de acest termen limită și să ia măsuri în timp util pentru a-și folosi beneficiile. De asemenea, există și posibilitatea ca banii rămași pe cardurile de energie să fie retrasi cash, în anumite condiții. Potrivit unui proiect de ordonanță, beneficiarii care au achiziționat lemne de foc pot încasa, în numerar, sumele rămase pe carduri, la oficiile poștale.
În concluzie, românii trebuie să fie conștienți de faptul că cardurile de energie urmează să expire și să își utilizeze sumele rămase înainte de data limită, 31 martie 2024, pentru a evita pierderea acestora. Este important să fie informați și să acționeze în consecință pentru a beneficia de sprijinul oferit de aceste carduri în gestionarea costurilor de energie.
Guvernul va aproba două hotărâri prin care peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la fermierii din sectorul vegetal şi zootehnic, a anunţat premierul Marcel Ciolacu, vineri, la începutul şedinţei Executivului.
”Aprobăm două hotărâri de guvern prin care peste 1,2 miliarde de lei vor ajunge la fermierii din sectorul vegetal şi zootehnic, în contul cererilor depuse în cursul anului trecut. Fondurile reprezintă ajutoarele naţionale tranzitorii finanţate din fonduri europene”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a precizat că de aceste sume vor beneficia peste 550.000 de fermieri din sectorul vegetal şi 200.000 de fermieri din cel zootehnic.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că vor fi investiţi 20 de miliarde de euro până în 2030 în infrastructura de transport, dintre care 13 miliarde vor fi pe zona rutieră, iar şapte miliarde în cea feroviară, în contesxtul în care a prezentat rezultatele vizitei sale în Italia, remarcând că interesul companiilor italiene pentru România a fost unul deosebit de mare. ”Ştim cu toţii că astfel de investiţii în infrastructură, dar şi în educaţie şi sănătate, îi pot determina pe românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă acasă”, a subliniat premierul.
Marcel Ciolacu a vorbit vineri, la începutul şedinţei de Guvern, despre rezultatele economice ale vizitei pe care a făcut-o în Italia.
“Avem şedinţă de guvern astăzi, după ce ieri am avut şedinţă comună a guvernelor României şi Italiei, de la Roma, unde componenta economică a fost extrem de solidă. Mă refer la înţelegerea în domeniul energiei, semnată de Nuclearelectrica cu compania Ansaldo, pentru retehnologizarea unităţii 1 şi construirea unităţilor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Statul italian, prin Agenţia de Susţinere a Exporturilor, este partea acestui proiect, asigurând o finanţare de până la două miliarde de euro”, a declarat Ciolacu.
El a precizat că interesul companiilor italiene pentru ţara noastră a fost foarte mare. “De altfel, la forumul economic desfăşurat la Roma, interesul companiilor italiene pentru România a fost unul deosebit de mare. Într-adevăr, este o miză uriaşă, investim peste 20 de miliarde de euro până în 2030 în infrastructura de transport, 13 miliarde pe zona rutieră şi 7 miliarde în cea feroviară. Ştim cu toţii că astfel de investiţii în infrastructură, dar şi în educaţie şi sănătate, îi pot determina pe românii plecaţi la muncă în străinătate să se întoarcă acasă”, a transmis premierul.
El a mai anunţat că România a atras în premieră două miliarde de euro din emiterea de obligaţiuni verzi.
“Tot legat de infrastructură, astăzi se mai semnează un contract de lucrări la un lot de pe autostrada Unirii A8, de 30 de kilometri, şi am înţeles de la domnul ministru Boloş că România a atras în premieră două miliarde de euro din emiterea de obligaţiuni verzi, bani cu care putem finanţa inclusiv proiecte precum tronsoane de metrou sau căi ferate integral electrice”, a mai declarat Marcel Ciolacu.