Banii intră pe card! Ce trebuie să facă românii pentru a încasa subvenţia pentru anul 2023

Subvențiile APIA se acordă pe aceleași principii ca și în anii trecuți, dar fermierii trebuie să fie atenți la unele detalii pentru a fi siguri că primesc banii.
Alina Costache
18 feb. 2023, 14:16
Banii intră pe card! Ce trebuie să facă românii pentru a încasa subvenţia pentru anul 2023
Ce trebuie să facă fermierii români pentru a primi banii de la APIA

Ce trebuie să știe fermierii despre subvențiile APIA 2023. Noul Plan Național Strategic intră în implementare de anul acesta, însă schemele de sprijin nu diferă cu mult față de anii precedenți. Cu toate astea, fermierii trebuie să fie atenți la anumite detalii pentru a primi banii.

Adrian Pintea, directorul general APIA, a oferit informații importante cu privire la cererile de plată aferente anului 2023 și detaliile la care trebuie să fie atenți fermierii, în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”.

Cererile pentru subvențiile APIA se depun în aceeași perioadă ca în anii trecuți, adică 1 martie – 15 mai, fermierii putând opta și pentru utilizarea semnăturii electronice, pentru a nu se mai deplasa la sediul APIA de care aparțin.

Citește și: Subvenții APIA pentru fermieri în 2023. Condițiile care îți pot aduce până la 245 de euro/hectar

„Este un exercițiu nou, dar fermierii trebuie să știe că, în esență, nu sunt foarte mari modificări. La unele scheme s-a schimbat denumirea, la unele anumite condiții, dar schema de plată de bază este cam aceeași, pe același principiu se merge.

Se lucrează intens la dezvoltarea sistemului informatic. Cererile se vor primi în aceeași perioadă, 1 martie – 15 mai fără penalități, 16 mai – 9 iunie cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Până atunci, cu siguranță va fi gata și sistemul informatic. Noutatea anului 2022 a fost semnătura electronică; rămâne valabilă și sperăm că va avea mai mult succes în 2023. Cei care vor să semneze electronic trebuie să descarce cererea de pe aplicația IPA Online, trebuie să anunțe funcționarul că dorește să semneze electronic, tocmai pentru ca și funcționarul să-și aplice semnătura electronică. Astfel, un fermier care depune online și are semnătura electronică, posibil să nici nu vadă funcționarul care i-a gestionat cererea, dacă nu are nicio altă problemă cu dosarul.

Dacă sunt fermieri noi care nu au avut niciodată cerere la APIA, dar doresc să aplice de anul acesta pe una dintre intervențiile care se acordă, atunci poate veni în perioada 1 martie – 15 mai, pe raza localității unde locuiește dacă există centru local, sau la centrul județean al APIA, pentru a fi preluat.

Citește și: Câți bani pot obține crescătorii de ovine și caprine. Ministerul Agriculturii a anunțat cuantumul ajutoarelor pentru fermieri

De asemenea, în urma convențiilor pe care le avem cu băncile comerciale, în momentul când beneficiarul a depus cerere la APIA, banca ne transmite contul IBAN, iar fermierul nu trebuie să se mai deplaseze pentru asta. Dacă un fermier are o cerere identică cu cea din 2022, cererea iese pretipărită din sistemul informatic, se verifică dacă corespund datele și trebuie doar să o mai semneze.

Atenționez fermierii că, deși cererea se depune online, de comun acord cu funcționarul APIA, până la efectuarea plății trebuie semnată cererea de plată. Nicio cerere care nu este semnată nu va intra la plată. Termenul de semnare a cererilor este 1 septembrie, până atunci trebuie semnate toate”, a explicat Adrian Pintea.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Devine obligatoriu în România. Trebuie să raporteze
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Șoferii primesc un mare ajutor. Ce se întâmplă dacă le expiră permisul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!