Anunț pentru posesorii de Revolut după ce s-a trecut la IBAN românesc. Sunt obligați să plătească impozit

Adăugarea IBAN-ului românesc oferit de Revolut le facilitează utilizatorilor români persoane fizice sau juridice posibilitatea de a încasa salariul direct în acest cont sau de a-şi planifica plata abonamentelor şi a facturilor. Ce se întâmplă cu cei care şi-au trecut banii firmei pe Revolut-
Filip Stan
18 dec. 2024, 09:47
Anunț pentru posesorii de Revolut după ce s-a trecut la IBAN românesc. Sunt obligați să plătească impozit

Revolut anunţă că a început migrarea clienţilor români la noua entitate bancară locală, în cadrul unui proces etapizat. Toate conturile Revolut din România care trec pe noua entitate primesc un IBAN local propriu Revolut. De asemenea, clienţii noi care îşi deschid conturi Revolut primesc un IBAN românesc în formatul RO – REVO. Sucursala din România completează seria de sucursale locale deschise în Irlanda, Franţa, Spania, Olanda, Germania, Italia.

În ultimii ani, Revolut a devenit foarte popular atât în străinătate, cât și la noi în țară. Mai mult decât atât, compania globală nu este doar alegerea persoanelor fizice, ci și unele companii din România optează pentru utilizarea serviciilor oferite de această bancă. Totuși, este important ca administratorii să fie atenți la implicațiile fiscale legate de TVA și impozit, potrivit Capital.ro.

Citește și: Schimbarea în aplicaţia Revolut. Cum să faci mai mulţi bani cu câteva click-uri

Adrian Bența, consultant fiscal, a explicat că firmele neînregistrate în scopuri de TVA (Taxa pe valoarea adăugată) care folosesc carduri Revolut primesc, de regulă, facturi de la societatea din Lituania. Acestea reprezintă comisioane pentru intermedierea plăților și încasărilor.

Ce trebuie să facă posesorii de Revolut

Conform reglementărilor Codului fiscal la art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3, serviciile de natură financiar-bancară, precum cele oferite de Revolut, sunt scutite de TVA. Așadar, firmele nu trebuie să plătească taxe pentru astfel de achiziții. „Considerăm că serviciile realizate de societatea Revolut sunt servicii de natură financiar bancară ținând cont că acestea sunt domiciliate/utilizate prin intermediul Libra Bank”, a explicat Adrian Bența în revista Prietenii Fiscalității.

Totuși, Adrian Bența a transmis că din perspectiva fiscală, comisioanele plătite către o entitate nerezidentă, precum Revolut, intră în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România. Aceste venituri sunt supuse unui impozit de 16%, care trebuie reținut la sursă și achitat la bugetul de stat până pe 25 ale lunii următoare plăți, potrivit art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal. „Acest lucru conduce la obligația reținerii impozitului cu procentul de 16% la momentul plății facturii cu plata la bugetul de stat până în data de 25 a lunii următoare. Impozitul se declară prin declarația Formular 100 depusă tot până la data de 25 a lunii următoare, iar în anul următor, până în ultima zi din luna februarie, se va depune declarația informativă cu venitul și impozitul aferent nerezidenților, Formular 207”, a mai spus Adrian Bența.

”Revolut Bank UAB, banca digitală europeană cu peste 36 de milioane de clienţi în Spaţiul Economic European (SEE) şi peste 4 milioane în România, anunţă că a demarat migrarea clienţilor de pe entitatea lituaniană pe cea locală. De vineri, 13 decembrie, banca digitală a început şi alocarea de IBAN-uri locale proprii.

În ultimele 12 luni, Revolut a deschis sucursale locale în Irlanda, Franţa, Spania, Olanda, Germania, Italia, iar sucursala din România este următoarea care devine operaţională, printr-un proces etapizat.

Revolut a început alocarea IBAN-ului românesc. Lucrurile de care clienții trebuie să țină cont

”Odată cu migrarea la noile IBAN-uri locale şi cu participarea la schemele locale de plăţi, Revolut răspunde nevoilor financiare în creştere ale clienţilor români persoane fizice sau juridice şi va continua diversificarea portofoliului de produse bancare”, anunţă Revolut.

Similar tuturor produselor şi serviciilor furnizate de Revolut, migrarea va fi un proces automat şi simplificat, în timp ce experienţa clientului va rămâne neschimbată. Toate serviciile legate de conturile de plăţi utilizate de clienţi (ex. Cont Personal, Planuri Plătite, Conturi Comune, Revolut Pro, debite directe şi transferuri de bani locale şi internaţionale, schimb valutar, plăţi cu cardul, Revolut

Adăugarea IBAN-ului românesc oferit de Revolut le facilitează utilizatorilor români persoane fizice sau juridice posibilitatea de a încasa salariul direct în acest cont sau de a-şi planifica plata abonamentelor şi a facturilor.

”Ţinând cont de mărimea portofoliului de clienţi şi complexitatea procesului, compania depune toate eforturile astfel încât trecerea la noul IBAN Revolut să se realizeze fără dificultăţi pentru clienţi. Clienţii sunt informaţi direct de către bancă în legătură cu tranziţia la noul IBAN local, de aceea fiind important ca aceştia să acorde atenţie notificărilor din aplicaţie sau emailurilor transmise de bancă”, precizează Revolut.

Pentru a evita întârzieri la încasarea fondurilor, Revolut le recomandă clienţilor care folosesc frecvent actualul IBAN ca, imediat după primirea notificării privind actualizarea acestuia, să le comunice noul IBAN local partenerilor, angajatorilor sau autorităţilor de la care primesc fonduri sau încasează salariul. Pentru a asigura clienţilor un timp de acomodare, transferurile făcute către IBAN-ul actul (vechi) se vor redirecţiona automat către noul IBAN local, până la data de 31 decembrie 2024. Ulterior acestei date, transferurile se vor returna către trimiţător.

După emiterea IBAN-urilor locale va urma migrarea pe noua entitate bancară locală. Conturile Revolut vor fi administrate de sucursala din România a Revolut Bank UAB şi se vor supune legislaţiei locale, în timp ce depozitele clienţilor vor continua să fie garantate până la 100.000 de euro de Fondul Lituanian de Garantare a Depozitelor. Revolut Bank operează pe 30 de pieţe din Spaţiul Economic European (SEE) şi este autorizată şi reglementată de Banca Centrală Europeană şi de Banca Lituaniei.

„După recenta integrare a sistemelor noastre cu sistemele locale de plăţi ReGIS şi TRANSFOND, acum trecem la o nouă etapă spre operaţionalizarea sucursalei Revolut Bank UAB în România. Pentru Revolut, acest demers este o dovadă a promisiunii de a deveni cu adevărat un cont bancar principal pentru clienţii noştri români. Dată fiind dimensiunea portofoliului nostru, acest proces complex din punct de vedere operaţional se va realiza treptat. Avem certitudinea că utilizatorii înţeleg că, oricât de mult am simplifica pentru ei tranziţia la noul serviciu, este posibil să întâmpinăm şi provocări. Le mulţumim anticipat pentru cooperare şi loialitate şi îi asigurăm că rămânem fideli viziunii noastre de a face banking-ul mai simplu şi mai la îndemână pentru fiecare dintre ei. Cu noul IBAN local Revolut şi accesul la sistemele locale de plăţi, clienţii vor putea să-şi valorifice şi mai bine bugetele, având la dispoziţie, în acelaşi loc, în aceeaşi aplicaţie, un întreg ecosistem care îi ajută să îşi gestioneze banii personali şi mai bine, a declarat Gabriela Simion, manager general al Revolut Bank UAB Sucursala România.

Revolut este o bancă europeană licenţiată şi o firmă de investiţii. În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, oferind servicii de transfer de bani şi schimb valutar. În prezent, peste 50 de milioane de clienţi din întreaga lume folosesc produsele Revolut pentru a efectua mai mult de jumătate de miliard de tranzacţii pe lună.

Serviciile bancare în Spaţiul Economic European (SEE) sunt oferite de Revolut Bank UAB (304580906), o bancă înregistrată în Republica Lituania, autorizată şi supravegheată de Banca Lituaniei şi Banca Centrală Europeană (BCE).

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Casa Poporului. Secretul bine păzit al soților Ceaușescu: “Au fost încastrate în pereți”
Capital.ro
Se reduce valabilitatea permisului de conducere. Lege nouă pentru șoferii pensionari
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns