Persoanele asigurate au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare. Mai exact, concediul şi indemnizaţia de carantină se acordă şi persoanelor asigurate care nu au realizat stagiul de cotizare complet de 6 luni, potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres.
Certificatele de concediu medical acordate care cuprind a 91-a zi şi cele care depăşesc 183 de zile se eliberează şi se decontează fără avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Citeşte şi: Raed Arafat: Vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în România în aprilie
Aceste reglementări sunt valabile pe perioada stării de urgenţă instituită prin Decretul 195/2020 şi au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor, a precizat CNAS.
Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 30/2020, care cuprinde măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, au fost modificate OUG 158/2005 şi Legea 399/2005, acte normative care conţin reglementări privind modul de acordare a concediilor şi indemnizaţiior de asigurări sociale de sănătate.