Clima României ar putea suferi schimbări semnificative ale climei în următoarele decenii, cel mai pesimist scenariu indicând creşteri de până la 6 grade ale temperaturilor în lunile de vară şi precipitaţii mai reduse cu până la 30%.
„Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecții care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară.
În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor”, a declarat, marți, Elena Mateescu, director general al Agenţiei Naţionale de Meteorologie.
Totodată, directorul ANM avertizează cu, spre finele secolului, între 2061-2090, cel mai pesimit scenariu “indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”.
Elena Mateescu a precizat că estimările relevă faptul că vremea se va încălzi, iar deficitul de precipitaţii va fi prezent în mai multe zone din ţară.
„Până la finele lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, estimările arată că, în săptămâna 7 – 14 octombrie, vom avea abateri termice uşoare pozitive, în special în partea sudică a ţării. Din păcate, deficitul de precipitaţii va fi, în continuare, prezent. Pentru săptămâna 14 – 21 octombrie observăm o săptămână mai caldă decât în mod obişnuit, cu cele mai mari abateri, de această dată, în zona de sud, sud-est şi est a ţării şi cu cantităţi deficitare de precipitaţii, din nou, în special în partea de vest. Această tendinţă de păstrează şi pentru săptămâna 21 – 28 octombrie şi, nu în ultimul rând, pentru perioada 28 octombrie – 4 noiembrie”, a declarat Elena Mateescu