Anunţ TERIBIL de la meteorologi: Ce ne aşteaptă în perioada următoare

Tot mai mulți cercetători ne avertizează despre fenomenele meteo din ce în ce mai extreme. Seceta dogoritoare prezentă în vestul S.U.A sau inundațiile devastatoare din Pakistan din anul 2010 sunt doar câteva dintre fenomenele meteo tot mai frecvente, care afectează întreaga lume.
Alina Costache
14 aug. 2014, 06:55
Anunţ TERIBIL de la meteorologi: Ce ne aşteaptă în perioada următoare

Cercetările vorbesc despre așa-numitele ”modele de blocare”, unde vremea caldă sau umedă rămâne blocată deasupra unei regiuni pe o perioadă de câteva săptămâni și care provoacă valuri de căldură și inundații, acest tip de fenomen dublându-se pe perioada verilor din ultimul deceniu. Un nou studiu poate demonstra, de asemenea, o legătură între schimbările climatice și iernile pline de inundații din Marea Britanie.

Climatologii din Germania au studiat schimbările climatice și au observat că începând cu anul 2000 a apărut ”un număr excepțional de veri cu fluctuații extreme de temperatură cauzând probleme societății”. Ei au studiat meandrele curenților de jet care domină clima de altitudine medie, analizând 35 de ani de informații legate de curenții de jet, adunate cu ajutorul sateliților, aeronavelor, stațiilor meteorologice și baloanelor meteorologice. Specialiștii au observat că ”sistemele de blocare”, care apar atunci când meandrele încetinesc sunt din ce în ce mai dese.

România, AMENINŢATĂ de TORNADE PUTERNICE. Experţii americani atrag atenţia autorităţilor

”Din 2000 încoace s-au observat o multitudine de astfel de evenimente. Când aceste valuri de mari altitudini devin semi-staționare, atunci se poate observa o vreme mai extremă la sol. Se poate întâmpla cu ușurință acest lucru, mai ales în cazuri de temperaturi ridicate”, a declarat dr. Dim Coumou, Institutul Postdam de Cercetare a Impactului Climatic.

Fenomele meteo extreme au făcut mii de victime

Valurile mari de căldură din Rusia din 2010, care au cauzat 50.000 de decese și au avut un impact major asupra recoltelor de grâu și cele din vestul Europei, din 2003, care au cauzat 30.000 de decese, au fost rezultatul acestor sisteme de blocare.

Comitetul inter-guvernamental privind schimbările climatice, a concluzionat în 2011 că aceste schimbări climatice vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce încălzirea globală se accentuează, cauzând atât valuri de căldură, cât și furtuni din ce în ce mai severe.

Meteorologii avertizează: SE SCHIMBĂ CLIMA în România. Vezi cum se explică fenomenele EXTREME

Creșterea acestor sisteme de blocare are o strânsă legătură cu încălzirea din zona arctică datorată schimbărilor climatice, conform studiilor publicate în jurnalul procedural al Academiei Naționale de Științe (P.N.A.S). Dr. Coumou și colegii săi susțin că există motive bine întemeiate pentru a crede că există o legătură de cauzalitate deoarece curenții de jet sunt conduși de diferența de temperatură dintre poli și ecuator. Pe măsură ce zona arctică se încălzește mai repede decât zonele de latitudine mai mică, această diferență de temperatură se micșorează oferind tot mai puțină energie curenților de jet și meandrelor acestora, care sunt numite valuri Rossby.

Iarna ploioasă a Angliei, ”un bun exemplu”

Profesorul Ted Shepherd, un climatolog al Universității din Reading, Marea Britanie, care nu este implicat în această activitate, a declarat că legătura dintre sistemele de blocare și fenomenele meteo extreme a fost foarte bine stabilită. El a mai adăugat că frecvența acestor evenimente climatice indică o posibilă schimbare mai drastică a climei, pe lângă încălzirea treptată a planetei. Profesorul Shepherd a mai spus că, corelarea creșterii sistemelor de blocare cu încălzirea zonei arctice a rămas ”un pic speculativă” în acest moment, în special datorită faptului că diferența dintre temperatura la poli și ecuator este cel mai pronunțat în timpul iernii, nu verii. Acesta a remarcat faptul că succesiunea de furtuni care a provocat cea mai ploioasă iarnă a Angliei din ultimii 250 de ani a fost ”un bun exemplu” de sistem de blocare cauzând fenomene meteo extreme în timpul sezonului rece.

Corelație, nu cauzalitate

Coumou recunoaște că studiul său arată o corelație, nu o cauzalitate, între sistemele de blocare și încălzirea zonei arctice. ”Pentru a afișa cauzalitate, sunt necesare studii de modelare pe calculator, dar este discutabil cât de bine modelele climatice actuale pot capta aceste efecte”, a adăugat acesta.

Cheia înțelegerii schimbărilor meteorologice extreme

Profesorul Tim Palmer, de la Universitatea din Oxford, a scris într-un articol P.N.A.S în 2013 că înțelegerea modificărilor structurii sistemele de blocare ar putea fi cheia pentru a înțelege schimbările meteorologice extreme și, prin urmare, pentru a înțelege cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice asupra societății, dar pentru asta ar fi nevoie ca modelele climatice să fie făcute la o scală de 1 km. ”În acest moment, institutele naționale climatice nu au calculatoare destul de performante pentru a face un model climatic la o scala de 20 de km, dar de 1 km. Aștept cu nerăbdare ziua în care guvernele vor face aceeași investiție în prezicerile climatice, pe care le-au făcut în găsirea bosonului Higgs”, a spus profesorul, potrivit srmagazine.ro

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Plantele care țin căpușele la distanță. E recomandat să le pui în curte sau grădină
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Ce nu are voie să facă un administrator de bloc. Mulţi locatari nu ştiu şi se lasă pe mâna lui
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Te închizi în casă și nu ieși toată luna mai. Ai și de ce!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Mormântul Papei Francisc a fost inscripționat greșit. Ce greșeală au găsit specialiștii
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Rolul esențial pe care îl poate avea România în încheierea războiului din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri