Faţă de T2 2019, scăderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5 la sută, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier, conform Agerpres.
În primele şase luni ale acestui an, economia României a scăzut cu 3,9 la sută, prin comparaţie cu cu perioada similară a anului 2019, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută.
De altfel, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a anunţat joi, că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările cu privire la modul în care a evoluat economia în acest an. Astfel, instituţia estimează o contracţie în creştere la 3,8 la sută, faţă de 1,8 la sută anterior.
Previziunile economice publicate de Comisia Europeană arată că PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar.
Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.
Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ar putea fi revizuite în sens negativ, avertizează Comisia Europeană. Un al doilea val de infecţii în România sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai săi ar putea întârzia redresarea economieil, conform sursei citate.
În plus, un factor important este modul în care autorităţile rezolvă temerile privind traiectoria fiscală de dinainte de pandemie, care, dacă nu va fi rezolvată, ar putea afecta în cele din urmă încrederea investitorilor, ar putea duce la costuri de finanţare mai ridicate şi la o creştere mai lentă, se arată în raportul publicat de Comisia Europeană.