Mii de oameni au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, în urmă cu o lună. Dintre victimele decedate, 121 sunt copii. Parlamentul Ucrainei a transmis că au fost distruse peste 4.300 de case.
Un total de 4.379 de case au fost distruse de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Parlamentul Ucrainei, citat de Sky News.
Război în Ucraina: 71 de copii au fost evacuaţi dintr-un orfelinat din Sumî. Olena Zelenska cere ajutorul bisericilor pentru organizarea unor „culoare umanitare veritabile”
Într-o postare pe canalul oficial Telegram, Parlamentul arată că 6,5 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele.
Parlamentul a precizat că mii de oameni au fost ucişi, inclusiv 121 de copii. Sky News nu a reuşit să verifice independent aceste afirmaţii.
În cea mai recentă estimare a sa, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că peste 3,5 milioane de refugiaţi au fugit din Ucraina.
MAE salută adoptarea, de către Adunarea Generală a ONU, cu o largă majoritate, a rezoluţiei cu titlul „Consecinţe umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută adoptarea, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgenţă, a rezoluţiei intitulate „Consecinţe umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”, cu o largă majoritate, de 140 membri ai ONU. România a co-sponsorizat, alături de 88 de State Membre ONU, rezoluţia iniţiată de Franţa şi Mexic. Împotriva rezoluţiei au votat 5 state membre ONU.
„Susţinerea acordată documentului reconfirmă sprijinul istoric de care a beneficiat, la 2 martie 2022, prima rezoluţie privind situaţia din Ucraina generată de invazia şi agresiunea Federaţiei Ruse împotriva acestei ţări, adoptată de Adunarea Generală a ONU în prima parte a celei de-a 11-a sesiuni de urgenţă, document intitulat «Agresiune împotriva Ucrainei».”, arată MAE.
Conform sursei citate, rezoluţia de la 24 martie reafirmă sprijinul pentru suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în limita graniţelor sale recunoscute internaţional, şi subliniază necesitatea aplicării depline a Rezoluţiei Adunării Generale din 2 martie 2022. Marea majoritate a statelor membre ONU solicită încetarea imediată a ostilităţilor, condamnă încălcările dreptului internaţional umanitar şi cere respectarea deplină a prevederilor acestuia, documentul încurajând soluţionarea conflictului prin mijloace paşnice.
De asemenea, documentul exprimă profunda îngrijorare privind deteriorarea situaţiei umanitare din Ucraina, în special faţă de numărul ridicat de victime civile, printre care se numără şi copii, precum şi faţă de situaţia persoanelor strămutate sau refugiate, care necesită asistenţă umanitară.
„Rezoluţia conţine, totodată, elemente de mesaj ferme cu privire la repercusiunile la nivel global ale agresiunii Rusiei, cu precădere la impactul conflictului asupra creşterii insecurităţii alimentare şi energetice. Totodată, este subliniată necesitatea asigurării protecţiei civililor, fără discriminare, a personalului umanitar şi medical, precum şi a obiectivelor şi infrastructurii indispensabile supravieţuirii populaţiei civile. Ca răspuns la ameninţările ruse privind utilizarea armelor nucleare, precum şi la acţiunile armate împotriva unor centrale nucleare ucrainene, Rezoluţia exprimă îngrijorarea legată de consecinţele grave, umanitare şi de mediu, rezultate din accidente care ar putea surveni în urma bombardării infrastructurii nucleare ucrainene. Astfel, documentul subliniază obligativitatea garantării siguranţei şi securităţii întregii infrastructuri nucleare”, adaugă MAE.