De săptămâni întregi, românii au ajuns să fie exasperați de problemele de pe aeroporturi. Companiile aeriene trag țepe pe bandă rulantă, iar cetățenii ajung să piardă cursele și sejururile. Mai mult de atât, majoritatea nici măcar nu-și recuperează banii.
În plin scandal al zborurilor anulate în ultimul moment, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a intervenit, prin intermediul președintelui Horia Constantinescu.
Potrivit oficialului ANPC, în cazul în care companiile aeriene responsabile de anularea zborurilor nu-și desfășoară activitatea comercială pe teritoriul țării noastre, Autoritatea este restricționată în privința acțiunilor pe care și le poate asuma. Astfel, singura variantă rămâne notificarea prin intermediul Centrului European al Consumatorilor.
„Dacă vorbim de zboruri anulate de către companii ce nu îşi desfăşoară activitatea comercială pe teritoriul României, cu siguranţă Autoritatea noastră din păcate ete legată de mâini şi picioare, nu avem altă cale decât notificarea prin Centrul European al consumatorilor al acestor situaţii”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Wizz Air este compania implicată în cele mai multe scandaluri. După scoaterea din schemă a Blue Air, maghiarii s-au trezit cu o cerere mult prea mare. Pe lângă clasicele întârzieri și zboruri anulate, trebuie aduse în discuție problemele cele mai perverse cu care se confruntă călătorii: din lăcomie, Wizz Air vinde mai multe bilete decât capacitatea disponibilă, iar mulți cetățeni rămân pe dinafară.
Horia Constantinescu a amintit că în 2022 a discutat cu oficialii de la Comisia Europeană pentru necesitatea înființării unei structuri operaționale europene, în vederea soluționării unor astfel de situații neplăcute, o structură care să intervină rapid în cazurile de anulare a curselor aeriene, care să protejeze drepturile pasagerilor afectați.