Anunţul ANM după inundaţiile devastatoare: Seceta pedologică se menţine în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat, în sudul Transilvaniei,

Sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale în majoritatea regiunilor ţării, astfel că seceta ar putea rămâne.
Filip Stan
20 sept. 2024, 19:04
Anunţul ANM după inundaţiile devastatoare: Seceta pedologică se menţine în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat, în sudul Transilvaniei,
România se confruntă cu o secetă pedologică extremă

Seceta pedologică se va menţine în următoarele zile în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat, în sudul Transilvaniei, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 21 – 27 septembrie 2024.

Potrivit sursei citate, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana, Banat şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, local în nordul, centrul şi sudul Munteniei, nord-vestul şi sudul Moldovei şi, izolat, în nordul Olteniei.

Alertă pe Dunăre: România se pregăteşte pentru viitura care face ravagii la Budapesta

„Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în cea mai mare parte a Olteniei, local în sudul, sud-vestul, vestul, estul şi nord-estul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, spune ANM.

Ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă şi orz de toamnă semănate până la această dată vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele cu exces de umiditate în sol, procesele de coacere şi maturare ale plantelor vor fi stânjenite.

Floarea-soarelui se va recolta de pe ultimele suprafeţe agricole, iar sub aspect fenologic porumbul (hibrizii semitardivi şi tardivi) va parcurge maturitatea deplină (80-100%) şi recoltarea, în special în jumătatea de nord a ţării.

La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, local, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice. În acelaşi timp, cartoful va înregistra faza de maturitate deplină, iar soiurile semitardive se vor recolta în continuare.

În aproape toată ţara, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.

Rapiţa înfiinţată în perioada optimă se va afla la germinare, răsărire şi local apariţia primelor frunze (10-100%), extinzându-se suprafeţele semănate în majoritatea regiunilor agricole.

„Cantităţile de precipitaţii înregistrate în ultimele zile în estul ţării vor îngreuna realizarea lucrărilor agricole specifice acestei perioade (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.)”, atrag atenţia specialiştii ANM.

Recomandările de specialitate vizează: efectuarea rigolelor de scurgere pentru eliminarea excesului de umiditate în zonele cu excese de umiditate în sol; eliberarea terenurilor de resturile vegetale; recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon; continuarea lucrărilor de arat şi pregătire a patului germinativ pentru însămânţările de toamnă pe suprafeţele unde umiditatea solului permite efectuarea acestora.

În perioada 21 – 27 septembrie, vremea va fi mai caldă sub aspect termic în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 – şi 23 de grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 5 grade la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 20 şi 29 de grade în majoritatea regiunilor, în timp ce minima va oscila între 2 şi 17 grade, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 12 şi 21 grade, la scara întregii ţări, valori favorabile atât pentru efectuarea lucrărilor de semănat, cât şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile înfiinţate până la această dată.

Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în aproape toată ţara.

Prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni: Toamnă cu temperaturi mai ridicate decât cele normale

Sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie aduce temperaturi mai ridicate decât cele normale în majoritatea regiunilor ţării, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, transmise, vineri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: Toamnă cu temperaturi mai ridicate decât cele normale
23-30 septembrie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în extremitatea de nord- vest a ţării, apropiat de cel normal în vest şi deficitar în restul teritoriului.

30 septembrie – 7 octombrie
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza meteo 21 septembrie 2024. Vreme în general frumoasă și temperaturi potrivite pentru această perioadă a anului

7 – 14 octombrie
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în jumătatea nord- vestică a ţării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

14 – 21 octombrie
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani