Anunţul BNR despre bugetul pe 2025. Consilierul principal al lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, anunţă ce-i aşteaptă pe români

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că România are nevoie „de un buget cumpătat, nu de un buget care să ne convină”. Bugetul de stat pe 2025 e votat zilele acestea în Parlament.
Filip Stan
04 feb. 2025, 22:58
Anunţul BNR despre bugetul pe 2025. Consilierul principal al lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, anunţă ce-i aşteaptă pe români

Experții și Opoziția acuză deja că Guvernul a repetat greșelile anilor din urmă – a trecut în proiect venituri supraevaluate și cheltuieli subevaluate, dar BNR anunţă că situaţia pare a fi sub control.

„Eu când mă uit la buget am în vedere, în primul rând stâlpii pe care se sprijină și i-am citit pe rând. În primul rând, scrie în buget o inflație de 4,4%. Asta e o veste bune și corespunde cu previziunile Băncii Naționale că în 2025 ne vom a apropia, către sfârșitul anulu,i de ceea ce ne-am dori să fie sfârșitul inflației. (…)

BNR şi Ministerul Finanţelor dezvăluie detaliul care aruncă în aer preţurile din România. Adrian Vasilescu: „Este un test de rezistenţă”

Un alt stâlp este PIB-ul 2,5%, o creștere substanțială față de anul acesta, pentru că deși nu avem încă rezultatele, nu cred că cifra pe sfârșitul anului va fi de mai mare de 1%”, a declarat Adrian Vasilescu, pentru Digi24.

Acesta a mai precizat că „Guvernul deocamdată se ferește” să mărească TVA, „tocmai pentru că este inflaționistă”.

„Important este un raport între ce spune bugetul și ce ar putea să facă România. (…) Avem nevoie de un buget cumpătat, nu de un buget care să ne convină, pentru că nu are cum să iasă un buget care să le convină”, a continuat consilierul guvernatorului BNR.

Totodată, Adrian Vasilescu a mai remarcat faptul că „PIB-ul de mai multă vreme, în capitolul lui principal, industria României, apare semnul minus. Industria României nu contribuie la PIB cu plus, ci cu minus. Și asta se va regăsi și în buget, în veniturile bugetare”.

Adrian Vasilescu, consilierul lui Isărescu, îi linişteşte pe români: „Din ianuarie sau februarie o să terminăm cu creşterea inflaţiei”

BNR atrage atenția asupra incertitudinilor din economie. Inflația va reveni pe creștere, iar decidenții politicii monetare așteaptă un program credibil de reducere a deficitelor. În funcție de planul fiscal, banca centrală va continua sau nu scăderea dobânzii-cheie.

La sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României s-a reunit în noua formulă aprobată de Parlament în această toamnă. Absolut întâmplător, a fost ultima ședință de anul acesta a Consiliului de administrație al BNR, următoarea fiind programată anul viitor, la jumătatea lunii ianuarie 2025. În felul acesta, BNR va avea o atitudine neutră în următoarele luni, atunci când se va schimba președintele țării, se va stabili structura parlamentară și, bineînțeles, se va forma un nou guvern.

Dincolo, însă, de schimbarea garniturii din cadrul Consiliului de administrație, mult mai interesante sunt informațiile conținute în Raportul trimestrial asupra inflației.

Astfel, în ultimele luni ale acestui an rata inflației va crește ușor față de prognoza băncii centrale. Este un prim semnal care arată ceea ce experții în economie o spun de câteva luni. Și anume, că deficitul bugetar foarte mare, creșterea salariilor în sectorul public și a pensiilor și, în general, generozitatea cu care guvernul a crescut cheltuielile în acest an electoral vor avea ca efect o creștere a inflației. Mai este un element care a contat în evoluția prețurilor și anume seceta, un fenomen care a influențat prețul produselor agro-alimentare și tariful energiei electrice.

Nu există o cifră concretă precizată în comunicatul BNR, dar se arată că rata inflației care a ajuns în septembrie a.c. la 4,62% va urca până la sfârșitul anului. Tendința de scădere se va inversa și de aceea banca centrală va fi mai precaută atunci când se va pune problema să scadă din nou dobânda de politică monetară. Trebuie spus că în acest moment nu există niciun reper asupra viitoarei politici monetare, adică, mai precis dacă BNR va scădea dobânda la începutul anului viitor.

Deocamdată, știm că la sfârșitul săptămânii trecute, BNR a menținut dobânda de politică monetară la 6,5% pe an. Mediul economic și-ar dori o scădere a ratei de dobândă, care s-ar transmite și către economia reală, dar, evoluția indicatorilor economici a determinat noul Consiliu de administrație al BNR să fie la fel de prudent ca și cel anterior.

Incertitudinile anului viitor, numite în documentele BNR, sunt creșterea inflației și politica fiscală. Mai clar, nimeni nu știe dacă, în 2025, guvernul va fi obligat să recurgă la o creștere a taxelor și impozitelor, fapt care ar afecta evoluția produsului intern brut și implicit rata inflației. Incertitudini și riscuri vin și din piața muncii și din dinamica salariilor, adică ritmul de creștere a salariilor din economie, nu doar cele din sectorul bugetar, precum și evoluția ratei șomajului.

De altfel, ieri, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflației, guvernatorul BNR a ieșit din tradiționalul discurs tehnic, de bancher și a comentat situația bugetului de stat. Mugur Isărescu a spus clar că „banca centrală așteaptă un program credibil de corecție a deficitului bugetar care să fie sprijinit politic, acceptat social și coerent din punct de vedere macroeconomic”. Abia după ce va exista acest program, BNR „va cupla la el politica monetară”, a declarat Mugur Isărescu.

Până atunci, pe plan intern, sunt multe necunoscute, precum evoluția prețurilor alimentelor și tarifelor energetice, iar pe plan internațional incertitudinile vin de la cotația țițeiului, pe fondul tensiunilor geopolitice. Realizarea PNRR este și ea o necunoscută, în sensul că absorbția fondurilor depinde de o serie de reforme pe care trebuie să le adopte statul român.

Și ca tabloul să fie complet, BNR precizează că deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale americane, ale Băncii Centrale Europene și ale băncilor centrale din regiune sunt și ele relevante. Așadar, anul viitor este caracterizat de o ecuație bugetară complexă. Excesele de anul acesta se vor plăti în 2025.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Ce semnifică și cum să treci corect pentru a primi binecuvântare
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea filmului. A dispărut o actriță populară peste tot
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Un microbuz s-a scufundat în Dunăre! S-a activat Planul Roșu de Intervenție
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis la tranzacții cu numerar. Se deschide obligatoriu cont la bancă. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Ce se întâmplă cu facturile la energie după 1 iulie. Anunțul care vizează milioane de români
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren