Anunţul care dă fiori Europei: Preţul gazelor s-ar putea tripla, multe ţări revin la poluantul cărbune

Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, preţul gazelor s-ar putea dubla sau tripla până la iarnă.
Filip Stan
25 iun. 2022, 09:57
Anunţul care dă fiori Europei: Preţul gazelor s-ar putea tripla, multe ţări revin la poluantul cărbune

Preţul gazelor s-ar putea tripla după ce Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creştere de patru până la şase ori a preţurilor de pe piaţă, a declarat şeful agenţiei federale germane de distribuţie, Klaus Müller.

Este puţin probabil ca astfel de „salturi uriaşe de preţ” să fie transferate în totalitate către consumatori, a declarat Müller, dar cetăţenii germani trebuie să se pregătească pentru o creştere dramatică a costurilor.

„Este posibilă o dublare sau o triplare”, a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.

Se schimbă facturile la gaze şi electricitate. Legea a fost adoptată în Parlament. Cum vor arăta noile facturi

Ministerul german al Economiei a anunţat joi cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgenţă în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Rusia.

Aşa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilităţi să transfere preţurile ridicate la gaze către clienţi şi să contribuie astfel la scăderea cererii.

Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze ruseşti după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis timp de 10 zile pentru o inspecţie anuală.

Financial Times: Europa să se pregătească pentru o tăiere integrala a exporturilor de gaze ruseşti în această iarnă

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a răspuns: „Aş minţi dacă aş spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.

Müller a declarat că Germania ar putea rezista puţin peste două luni fără livrările de gaz rusesc. Pentru a se pregăti pentru criză, Germania trebuie să economisească gazul şi să îşi diversifice rapid furnizorii, a mai spus el.

Preţul gazelor s-ar putea tripla! Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci

Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci, în timp ce Europa se confruntă cu o criză de securitate energetică exacerbată de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Soluţia Germaniei pentru a reduce consumul de gaze din Rusia. „Centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”

Utilizarea cărbunelui termic drept combustibil pentru centralele electrice va trebui să scadă dacă lumea doreşte să-şi atingă obiectivele de a atinge emisiile nete zero până la jumătatea secolului. Dar, pe măsură ce fluxurile de gaze ruseşti către Europa au scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile Europei asupra Moscovei, continentul se luptă pentru surse de aprovizionare alternative.

În ciuda angajamentelor larg răspândite de a elimina treptat cărbunele din sectorul electric, ţări precum Germania, Austria şi Ţările de Jos se pregătesc să crească producţia de energie pe bază de cărbune, ca măsură de urgenţă.

Polonia intenţionează ”să crească producţia de cărbune termic din minele existente în acest an cu maximum 1,5 milioane de tone”, a declarat Janusz Olszowski, preşedintele Camerei de Industrie şi Comerţ Minieră din Polonia, într-o declaraţie trimisă prin e-mail. Compania minieră PGG a spus că îşi va închide treptat toate minele până în 2049.

„Anul trecut, minele de cărbune poloneze au fost incluse în planul de reducere a potenţialului minier. Prin urmare, nu putem creşte brusc producţia în acest an într-un mod semnificativ”, a spus Olszowski.

Polonia, care se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din generarea sa de electricitate, a introdus la începutul acestei luni şi măsuri care vor subvenţiona cărbunele pentru gospodăriile care îl folosesc drept combustibil pentru încălzire, pentru a atenua creşterea preţurilor.

”Ne-am păstrat capacitatea de generare a energiei pe bază de cărbune şi dorim să creştem producţia de cărbune – aceasta este o necesitate pentru a fi siguri pentru toamnă şi iarnă”, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki reporterilor, la Bruxelles.

DTEK, cel mai mare investitor în energie din Ucraina, a mai spus într-o declaraţie trimisă prin e-mail că ţara intenţionează să crească stocurile interne de cărbune termic de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone, înainte de iarnă.

DTEK Energy, care operează minele de cărbune, încearcă să asigure nivelurile de dinainte de război ale producţiei de cărbune, a adăugat acesta, fără a dezvălui date din motive de securitate.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de luni, 20 ianuarie, patru produse românești pe care mulți se bat să le cumpere. Sunt foarte gustoase, au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Vreme din următoarele zile încalcă toate normele. Schimbarea bruscă poate face rău
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Economistul Radu Georgescu despre rambursarea anticipată a creditelor și opțiunile valutare
MediaFlux
⁠Te simți mereu obosit și epuizat? Iată care sunt posibilele cauze
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă