„Da, eu spun lucrurilor pe nume – acesta este un război cu Rusia. Şi aceasta este o perioadă dificilă în viaţa Uniunii Europene”, a subliniat Barroso.
În pofida ostilităţilor din estul ţării, este foarte important ca Ucraina să iniţieze cât mai repede posibil reforme pentru a-şi putea asigura un sprijin mai puternic din partea UE şi SUA, a insistat el.
„Nu mai este timp. Reformele nu doar că nu se află la start, ci nici măcar nu au început”, a spus Barroso, admiţând totuşi că este dificil să aplici reforme în condiţii de conflict militar. „Dar nu se poate renunţa la schimbare”, a exclamat el.
„Noi am trimis un mesaj important Kievului: reformele sunt o condiţie necesară şi suficientă. Europa, comunitatea internaţională (inclusiv SUA) sunt gata să susţină Ucraina, dar numai în cazul în care Kievul îşi va face partea sa de muncă”, a explicat fostul președinte al Comisiei Europene.
„Problemele Ucrainei sunt enorme.Ele cer investiţii şi nu doar de ordin financiar, ci şi politic. Sunt necesare reforme care să contribuie la combaterea corupţiei, să o ajute la construirea unei economii eficiente, a unei administraţii moderne”, a afirmat Barroso, subliniind că numai pe această cale Kievul şi-ar putea atrage un sprijin mai puternic din partea comunităţii internaţionale şi a Uniunii Europene.
„În acelaşi timp, pentru că aceasta este o situaţie foarte neobişnuită, trebuie să recunoaştem că este important să oferim un sprijin Ucrainei chiar dacă reformele nu au fost realizate, dar condiţionat de perspectiva că ele vor avea loc”, a subliniat Barroso, în contextul deciziei UE de a aloca Kievului unui ajutor financiar de 1,8 miliarde de euro.
Potrivit lui Barroso, cel mai mare pericol îl reprezintă în prezent pentru Ucraina faptul că europenii nu mai sunt atât de preocupaţi de evenimentele din această ţară. Atenţia lor este axată pe probleme precum ameninţarea teroristă şi extremismul islamic, în contextul atentatelor din Franţa şi al ultimelor evoluţii ale situaţiei din Orientul Mijlociu, importanţa viitorului Ucrainei pentru cel al Europei trecând pe planul al doilea.
Referitor la Crimeea, fostul şef al executivului european spune că „revenirea peninsulei în cadrul Ucrainei” este o sarcină extrem de dificilă pentru că este puţin probabil ca Putin să accepte un astfel de pas.