Anunţul care ne înfioară: Europa de Est nu o va duce bine dacă Trump câştigă alegerile

Dacă devine președinte, Donald Trump nu se va retrage din NATO, în ciuda retoricii sale din timpul campaniei, dar are o viziune destul de nonconformistă despre Rusia și e dispus la compromisuri în politica externă, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES Paul Stronski, analist asociat al Programului Carnegie pentru Rusia și Eurasia.
Iulian Tudor
08 nov. 2016, 15:27
Anunţul care ne înfioară: Europa de Est nu o va duce bine dacă Trump câştigă alegerile

Paul Stronski este expert în relația dintre Rusia și țările din vecinătate, din Asia Centrală și din sudul Caucazului și a lucrat ca analist pe politica internă a Rusiei la Departamentul de Stat.

Trump este un izolaționist. Nu vrea să fie loial niciunei alianțe. Nu numai față de NATO; orice altă alianță,’a afirmat el. ‘Dacă Trump câștigă, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus să cadă la înțelegere, vorbește despre cum SUA și Rusia pot coopera în Siria și Orientul Mijlociu și s-ar putea să cadă la învoială ca SUA să nu se implice prea mult pe flancul estic’, a arătat analistul.

Cu toate acestea, a mai adăugat el, nu va face nicio mișcare atât de radicală cum ar fi retragerea din NATO. ‘E foarte multă retorică, dar cred că, dacă, câștigă el, vor fi experți în politică externă din rândul republicanilor care să lucreze în administrația condusă de el și care vor încerca să îi tempereze impulsurile„, a arătat expertul.

Analistul a mai adăugat că, totuși, chiar și așa, Europa de Est va primi și mai puțină atenție pentru că administrația Trump va vedea o singură amenințare, terorismul.

Citeşte şi Alegeri SUA: Ce li se reproşează celor doi candidaţi la fotoliul de la Casa Albă

Pe de altă parte, Hillary Clinton, care are mult mai multă experiență și care înțelege importanța NATO, are și o echipă care înțelege importanța securității în Europa de Est și va continua probabil linia politicii externe a lui Barack Obama, cu toate că Hillary Clinton este mai agresivă în abordarea politicii externe decât a fost Obama, a mai adăugat expertul.

‘Cu toate acestea, cred că nu se va pune problema unei lărgiri a alianței,‘ a subliniat el. ‘Dar cred că unele țări, în situația Georgiei, vor primi asistență pentru a-și consolida apărarea’.

Expertul crede că o posibilă administrație Clinton va pune accentul pe combaterea terorismului, pe situația din Orientul Mijlociu și pe relația cu Havana, care e mai aproape de casă.

În privința Rusiei, dincolo de corespondența electronică a lui Clinton și încercarea de a sparge securitatea electronică a sistemului electoral, sunt destul de multe persone care au fost prinse la mijloc în scandal și există destulă anxietate la nivelul opiniei publice. ‘Nu văd o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia. Clinton și Putin nu se plac deloc‘, spune Stronski. ‘Dar, după cum vedeți, nu e chiar o prioritate. Rusia va continua să hărțuiască statele estice din NATO și răspunsul va fi să le consolideze rezilianța’, a adăugat analistul.

Citeşte şi Ambasadorul Klemm, despre relaţia cu România după alegeri: Cred că parteneriatul şi alianţa noastră vor continua

De asemenea, nu crede că vor fi impuse mai multe sancțiuni Rusiei pentru că Uniunea Europeană nu ar sprijini acest lucru. Țările UE sunt de acord să continue sancțiunile deja impuse, dar să le și extindă.

În ceea ce privește asistența și fondurile pentru dezvoltarea instituțiilor democratice în țările din Europa de est, o guvernare a lui Trump va aduce din nou o mare necunoscută, însă o administrație Clinton ar continua eforturile.

‘Dacă stai de vorbă cu oamenii din agențiile guvernamentale vor fi mai preocupați de propaganda rusească în limba engleză și influența ei în țări precum Serbia sau regiuni precum Republika Srpska. Dar cred că, încet-încet, avem o mai mare claritate și se vor concentra mai puțin pe mesajul propagandei și pe cum să-l corecteze de fiecare dată și vor insista pe construirea capacității jurnaliștilor locali de a lupta împotriva neadevărurilor’, a concluzionat Stronski.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MUNCITOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD PRINS ÎN FLAGRANT DISTRUGÂND O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE PE ȘANTIER
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'