Anunţul care o îngroapă definitiv pe Simona Halep. Dragoș Damian, directorul general al fabricii de medicamente Terapia Cluj, a declarat că substanța respectivă nu avea cum să ajungă accidental în suplimentele nutritive ale sportivei.
„Este imposibil ca această substanță activă, roxadustat, să ajungă, accidental, după un proces de fabricație într-o companie farmaceutică într-un baton energizant sau supliment nutritiv. Este absolut imposibil să ajungă accidental”, a declarat Dragoș Damian pentru ProSport.
Citeşte şi: Momente dificile pentru Simona Halep. Audiată mai ceva ca la DNA! Ce se întâmplă cu procesul pentru dopaj
Acesta a mai precizat că Evrenzo, medicamentul a cărui substanța activă, roxadustat, a fost depistată în probele doping ale Simonei Halep la US Open 2022 nu ar putea fi produs pe aceeași linie de fabricație cu un supliment nutritiv care, contaminat, să fie apoi comercializat.
„Cine produce roxadustat nu produce batoane proteice și băuturi energizante, sunt companii farmaceutice care sunt inspectate, care obțin certificari foarte greu de la agențiile medicamentului din lume”, susţine directorul general al fabricii de medicamente Terapia Cluj.
„Pe fiecare slot din procesul de fabricație sunt patru etape. De când se introduce în fabricație substanța activă și până ce iese de pe linia de producție, pentru medicamentul pe care-l vedem în farmacie, în cutia aceea, există 60 de teste diferite care arată conformitatea. Suplimentul nutritiv ingerat de Simona Halep nu provine dintr-o companie farmaceutică”, a concluzionat Dragoș Damian.
„Posibilitatea este zero ca alte produse fabricate de producător să fie contaminate cu roxadustat. Riscul de contaminare într-o procesare de medicamente este practic zero într-o companie farmaceutică acreditată de agențiile internaționale de control”, mai susţine Dragoş Damian.
Acesta a mai adăugat că există posibilitatea ca suplimentul nutritiv folosit de Simona Halep să fi fost contrafăcut, dar această posibilitate este destul de puțin credibilă în cazul unui sportiv de nivel mondial, care se presupune că achiziţionează astfel de produse de la distribuitori verificaţi şi, mai ales, autorizaţi.