Anunțul de ultimă oră făcut de Marcel Boloș! România primește finanțare de 600 de milioane de euro de la Banca Mondială

Ministrul Finanțelor a făcut anunț extrem de important pentru România. A fost semnat un acord de finanțare cu Banca Mondială. Suma se ridică la 600 de milioane de euro și se va duce spre politicile de dezvoltare.
Alina Costache
01 aug. 2024, 20:19
Anunțul de ultimă oră făcut de Marcel Boloș! România primește finanțare de 600 de milioane de euro de la Banca Mondială
Anunțul de ultimă oră făcut de Marcel Boloș! România primește finanțare de 600 de milioane de euro de la Banca Mondială

România și Banca Mondială au încheiat recent un acord de finanțare în valoare de 600 de milioane de euro destinat susținerii politicilor de dezvoltare economică și socială. În vederea accesării acestui împrumut, s-au impus condiții stricte, inclusiv implementarea unor reforme structurale esențiale. Ministerul Finanțelor a anunțat joi că toate acțiunile prevăzute de acordul de finanțare au fost finalizate cu succes înainte de finalizarea negocierilor, confirmând astfel conformitatea cu cerințele stabilite de Banca Mondială.

„Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a semnat, astăzi, 1 august 2024, pentru România, Acordul de împrumut (Împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul fiscal şi creşterea verde) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 599,1 milioane euro. Contractarea împrumutului a fost condiţionată de adoptarea unor acţiuni de reformă, grupate pe doi piloni: Pilonul 1: întărirea managementului fiscal, a incluziunii şi a investiţiilor publice verzi, care include acţiuni în domenii precum: reforma fiscală, reforma pensiilor, investiţii publice verzi; Pilonul 2: promovarea finanţării private pentru tranziţia verde, care include acţiuni în domenii precum: energie (energia regenerabilă, inclusive energia eoliană offshore), transport, parteneriat public – privat”, se arată în comunicatul MF, citat de Agerpres.

Citește și: PSD reafirmă sprijinul pentru români și firmele românești și impune lui Boloș și liberalilor ca toate modificările fiscal să treacă prin filtrul mediului privat

Sprijinul financiar din partea Băncii Mondiale are o maturitate de 15 ani, cu rambursare într-o singură tranşă, la data de 15 iulie 2039.

Potrivit Ministerului Finanţelor, acţiunile aferente acordului de finanţare DPL (Development Policy Loan) au fost îndeplinite în integralitate de România anterior negocierii şi se referă la îmbunătăţirea sustenabilităţii fiscale pe termen lung şi creşterea echităţii sistemului de pensii; creşterea colectării veniturilor; stimularea transportului verde şi creşterea veniturilor colectate; mobilizarea resurselor pentru investiţii publice verzi prin stabilirea cadrului legal pentru emisiuni de obligaţiuni verzi; stimularea dezvoltării parcurilor eoliene offshore pentru producerea de energie electrică regenerabilă în zona economică exclusivă românească a Mării Negre; funcţionarea contractelor de diferenţe pentru tehnologii cu emisii reduse de carbon pentru producerea energiei electrice; susţinerea investiţiilor în instalaţii de electroliză pentru producerea hidrogenului verde; facilitarea investiţiilor în eficienţa energetică din industrie şi pentru instituţii publice; stabilirea de standarde pentru instrumentele financiare verzi care susţin măsurile de îmbunătăţire a eficienţei energetice în industrie; mobilizarea capitalului privat în infrastructură prin întărirea cadrului general privind PPP.

„Este important de precizat că finanţarea aceasta, care se face la cele mai bune condiţii pe care le putea accesa în acest moment România, a fost condiţionată de realizarea unor reforme structurale importante pentru consolidarea managementului fiscal şi îmbunătăţirea rezilienţei în faţa schimbărilor climatice.

Parteneriatul nostru cu Banca Mondială a fost mereu unul de succes şi se reconfirmă prin rolul activ în sprijinirea potenţialului de creştere al ţării noastre. Mulţumiri speciale pentru Anna Akhalkatsi (manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, n.r.), pentru îndrumarea profesională permanentă pe care a oferit-o României”, a declarat ministrul Marcel Boloş, citat în comunicat.

În 2024, se împlinesc 32 de ani de parteneriat între Grupul Băncii Mondiale (GBM) şi România.

Portofoliul activ cuprinde 13 împrumuturi acordate României a căror valoare se ridică la 1,7 miliarde de euro. Asistenţa financiară acoperă domenii-cheie precum reforma sectorului sanitar, învăţământul secundar, îmbunătăţirea serviciilor judiciare, managementul riscului la dezastre, consolidarea infrastructurii şi a pregătirii pentru situaţii critice de urgenţă, precum şi prevenirea şi reducerea poluării rurale.

Totodată, portofoliul actual al împrumuturilor pentru România conţine şi un împrumut de tip Program pe bază de rezultate- PforR, precum şi o Garanţie aferentă împrumutului de tip Contingent investment project financing contractat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, în valoare totală de 406 milioane de euro, se mai arată în documentul citat.

Citește și: Ciolacu, avertisment pentru Boloș: În Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată şi un acord cu mediul privat şi societatea civilă!

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
S-a dat ordin în toată România. Este interzis pentru trei săptămâni: Trebuie să ținem cont
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
DIFERENȚE DE 1.500 de lei la pensie. Harta pensiilor în România
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Mărturii înfiorătoare despre Alfred Bulai: Am vomat
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
TAXA pe care șoferii sunt obligați să o plătească. Lovitură pentru românii până în 30 de ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Putin a ordonat asasinarea lui Aleksei Navalnîi, potrivit colaboratorilor acestuia
MediaFlux
Se PERMIT DROGURILE la volan! Prag pentru CONSUMUL de droguri, ca la ALCOOL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?