Rusia foloseşte ”terorismul de stat” în Ucraina şi ”trebuie oprit, pentru că altfel va ataca alte ţări”, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său britanic, Ben Wallace, la Londra, potrivit BBC.
Reznikov a spus că 150 de copii ucraineni au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina. De asemenea, peste 400 de şcoli şi grădiniţe şi mai mult de 110 de spitale au fost distruse, potrivit oficialului ucrainean.
Război în Ucraina. Răsturnare de situaţie după negocierile de luni. Anunţul de la Kremlin provoacă panică mondială
”Mii şi mii de civili” au fost, de asemenea, ucişi, a adăugat el, spunând că nu se ştie numărul exact, deoarece mulţi sunt încă prinşi sub dărâmăturile caselor distruse.
”Acesta este un terorism de stat. De aceea (Kremlinul) trebuie oprit, pentru că va merge mai departe. Va ataca alte ţări”, a spus Reznikov. El nu a invocat nicio dovadă care să îi susţină afirmaţiile, iar Rusia neagă că a vizat civili.
De când a început invazia rusă, soldaţii ucraineni au distrus aproape 500 de tancuri ruseşti şi peste 1.500 de vehicule blindate de luptă, a mai precizat ministrul ucrainean al Apărării. Armele furnizate de Marea Britanie au fost folosite în unele dintre aceste cazuri, a continuat el.
”Apreciem foarte mult că în acest an, Marea Britanie a fost prima care ne-a furnizat arme serioase, care ne-au sporit capacităţile de apărare. Rolul Marii Britanii este special, iar curajul şi spiritul să sunt în contrast puternic cu pasivitatea altor ţări”, a conchis Reznikov.
Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk: Atacul asupra Mariupolului este o răzbunare personală a lui Putin
Atacul asupra oraşului Mariupol este o răzbunare personală a preşedintelui rus Vladimir Putin, deoarece nu a reuşit să cucerească oraşul în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pentru cotidianul francez Libération, citat de BBC.
”Cred că Putin se răzbună personal asupra locuitorilor din Mariupol, după eşecul său de a prelua oraşul în 2014. Este o pedeapsă colectivă pentru refuzul lor de rămâne sub tutela rusă”, a declarat ea pentru cotidianul francez Libération, conform CNN.
Vereşciuk a precizat că eforturile de a ajunge în oraş cu provizii umanitare continuă să eşueze. ”Dacă Putin ar fi vrut, culoarul umanitar de la Mariupol ar fi deja deschis. Ruşii distrug spitalele, teatrul care găzduia oamenii strămutaţi, (…) moscheea, bisericile, nimic nu îi opreşte”, susţine oficialul ucrainean. Cel puţin 300.000 de oameni sunt încă prinşi în oraşul asediat, fără curent electric, hrană sau apă, pe fondul bombardamentelor intense.