Grupul german E.ON este prezent din 2005 ani la noi în țară, prin E.ON Energie România S.A. În România, E.ON are peste 3,5 milioane de clienți rezidențiali și business, pentru care, conform reprezentanților companiei, dezvoltă soluții energetice și servicii dedicate.
În atenția clienților din România, E.ON face un anunț important ce are legătură directă cu facturile.
Compania le precizează clienților că au la dispoziție un sistem de autocitire index, disponibil gratuit, care îi ajută să transmita informații privind consumul lunar de energie.
Potrivit reprezentaților E.ON, autocitirea indexului reprezintă, probabil, singura metodă 100 la sută eficientă prin care fiecare consumator poate ține sub control factura consumului de energie, notează idevice.
Concret, E.ON oferă clienților posibilitatea de a nota, lunar, indexul de pe contor, asigurîndu-se în acest fel că factura reflectă exact consumul real.
Beneficiul major al autocitirii și transmiterii indexului este acela că orice client poate astfel, lună de lună, să plătească doar ce consumă.
Conform sursei citate, fiecare loc de consum beneficiaza de un interval activ de transmitere a autocitirii, stabilit de obicei pe o perioada de șapte zile, aceeași în fiecare lună. Această perioada este alocată de către operatorul de distribuție din zona de consum, nu de către furnizorul cu care s-a încheiat contractul. Motivul? Operatorul de distribuție deține contorul de măsură, fiind responsabil de verificarea, înlocuirea sau repararea contorului, precum și de efectuarea citirii consumului la fiecare trei luni. Fiecare citire este transmisă ulterior furnizorului, care o utilizează pentru a emite factura de regularizare.
E.ON recomandă transmiterea indexului autocitit și pentru contoarele inteligente (smart meter), deoarece în acest fel se elimină orice posibilă eroare de comunicație între contor și sistemele operatorului de distribuție.
Pentru energia electrică, modul de citire a indexului diferă în funcție de tipul contorului. Astfel, în cazul contorului mecanic, se citește indexul afișat înaintea virgulei. Indexul de după virgulă se rotunjește, astfel încât se transmite un număr întreg.
Contorul electronic este diferit, deoarece pe acesta apar și coduri OBIS, printre care cel pentru energia activă – codul 1.8.0 – folosit în cazul majorității consumatorilor casnici care beneficiază de un tarif unitar. Contorul inteligent este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă (PLC power-line communication) și, în mod normal, transmite indexul fără intervenția clientului. E.ON recomandă însă transmiterea autocitirii lunare, pentru a acoperi eventuale situații în care apar erori tehnice.