Anunţul Hidroelectrica pentru toţi clienţii. Scăderea e de 24%

Un semnal de alarmă: Hidroelectrica, cea mai mare companie de la Bursa de Valori, a produs cu 21% mai puţină energie electrică în 2024
Filip Stan
11 feb. 2025, 08:39
Anunţul Hidroelectrica pentru toţi clienţii. Scăderea e de 24%
Probleme pentru clienţii Hidroelectrica. Anunţ de ultimă oră al companiei, ce se întâmplă cu ultimele facturi

Compania de stat Hidroelectrica (simbol bursier H2O) a anunţat în raportul operaţional preliminar pe 2024 că producţia de energie electrică netă a ajuns la 13.864 GWh anul trecut, în scădere cu 21% faţă de 2023.

Achiziţiile de energie electrică au coborât cu 53% la 802 GWh, în timp ce totalul de energie electrică vândută a scăzut cu 24% la 14.665 GWh, scriu reprezentanţii Hidroelectrica.

„Raportul conţine estimări referitoare la rezultatele Grupului, care reflectă cunoştinţele actuale ale Societăţii şi sunt însoţite de riscuri şi incertitudini care pot duce la diferenţe între rezultatele finale şi cele incluse în prezentul raport, de aceea nu reprezintă o garanţie a performanţei companiei şi trebuie privite cu prudenţă”, reiese din document.

Ce se întâmplă cu facturile la curent pentru românii care nu se vor mai încadra pentru plafonare. Hidroelectrica a anunțat noile prețuri

Cel mai mare producător de energie din România a înregistrat un profit net de 3,5 miliarde de lei în ianuarie-septembrie 2024, în coborâre cu 32% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce veniturile au scăzut cu 25% la 7,2 miliarde de lei. Hidroelectrica va publica raportul anual pe 26 februarie, potrivit BVB.

Acţiunile H2O se tranzacţionează în scădere cu 2% în ultimele 12 luni, la o capitalizare de 55 de miliarde de lei, cea mai mare din rândul companiilor listate la Bursa locală.

Hidroelectrica a semnat un contract pentru reabilitarea barajului deversor de la Porţile de Fier I, în valoare de 39,27 milioane euro, fără TVA

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, anunţă semnarea unui contract pentru reabilitarea structurală a stavilelor dublu cârlig de la barajul deversor Porţile de Fier I, în valoare de 39.277.302 euro, fără TVA.

”Hidroelectrica anunţă semnarea unui contract esenţial pentru reabilitarea structurală a stavilelor dublu cârlig de la Barajul Deversor Porţile de Fier I, în valoare de 39.277.302 euro, fără TVA. Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri de licitaţie deschise, care a respectat principiul transparenţei şi al competiţiei corecte. Proiectul are o valoare estimată iniţial de 40.000.000 euro, fără TVA, se va derula pe o perioadă de circa 7 ani şi vizează realizarea lucrărilor de reabilitare a structurilor de siguranţă aferente stavilelor dublu cârlig de la Barajul Deversor Porţile de Fier I, un obiectiv important pentru siguranţa şi eficienţa operării Sistemului Hidroenergetic de la Porţile de Fier I”, potrivit unui comunicat al companiei.

După evaluarea ofertelor conform criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preţ”, oferta depusă de DSD Noell GmbH a fost desemnată câştigătoare, având în vedere că a îndeplinit cel mai bine cerinţele tehnice şi financiare ale proiectului, menţionează compania.

„Semnarea acestui contract reprezintă un pas important în procesul de modernizare şi întreţinere a infrastructurii hidroenergetice din România. Barajul deversor Porţile de Fier I joacă un rol esenţial în gestionarea resurselor hidroelectrice ale ţării, iar lucrările de reabilitare vor contribui la creşterea fiabilităţii şi siguranţei în exploatare a barajului deversor şi a eficienţei instalaţiilor. Aceste investiţii sunt parte integrantă a strategiei Hidroelectrica de a asigura operarea optimă şi durabilă a unităţilor hidroenergetice, în condiţiile unui mediu economic şi ecologic tot mai provocator”, a declarat  Karoly Borbely, CEO-ul companiei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România. Compania joacă un rol crucial în asigurarea stabilităţii sistemului energetic naţional, prin generarea de energie electrică verde şi prin managementul sustenabil al resurselor hidrologice.

Hidroelectrica a pus în funcţiune hidroagregatul 5 al hidrocentralei Stejaru, după retehnologizare, investiţie de 61,7 milioane de lei

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din ţară, anunţă recepţia lucrărilor de retehnologizare pentru hidroagregatul nr. 5 din cadrul centralei hidroelectrice Stejaru prin retehnologizare, puterea acestuia crescând de la 50 MW la 54,126 MW. Valoarea investiţiei pentru acst hidroagregat şi în instalaţiile aferente este de 61,7 milioane de lei.

”Hidroelectrica anunţă recepţia lucrărilor de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru prin retehnologizare, puterea HA5 a crescut de la 50 MW la 54,126 MW, marcând astfel un progres important în procesul de modernizare al uneia dintre cele mai importante hidrocentrale ale României. Valoarea investiţiei pentru HA5 şi instalaţiile aferente este de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei”, anunţă compania.

Lucrările, caracterizate de o complexitate ridicată, au fost realizate de către Hidroserv, compania suport a Hidroelectrica, care beneficiază de o experienţă vastă de peste 55 de ani în domeniul hidroenergetic.

În anul 2020 a fost retehnologizat HA 6, obţinându-se, de asemenea, o creştere a puterii instalate la 54,126 MW. „Hidrocentrala Stejaru, unul dintre cele mai importante obiective energetice ale României. Suntem mândri că evoluăm foarte bine cu lucrările mari de investiţii, care contribuie semnificativ atât la securizarea portofoliului Hidroelectrica, cât şi la asigurarea  continuităţii producţiei de energie verde pentru ţara noastră. Dincolo de dificultăţile inerente implementării unor astfel de proiecte complexe, nu ne abatem de la obiectivele centrale, acelea de a ridica standardele de performanţă prin tehnologii moderne şi, la fel de important, de a introduce echipamentele într-un nou ciclu de viaţă şi de exploatare”, a declarat Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica.

Hidrocentrala Stejaru, cu o capacitate instalată iniţială de 210 MW, se află în plin proces de modernizare, care include înlocuirea echipamentelor vechi şi implementarea unor tehnologii inovatoare, de ultimă generaţie. După punerea în funcţiune a HA6 şi HA5, puterea instalată a CHE Stejaru este de 218,25 MW, aceasta urmând să crească în viitor prin retehnologizarea celor patru turbine Francis verticale care au, la acest moment, o putere de 27,5 MW.

Hidrocentrala Stejaru, cunoscută şi sub numele de Hidrocentrala „Dimitrie Leonida,” este situată pe râul Bistriţa, la aproximativ 15 km de barajul Izvoru Muntelui. Proiectul a început şi a fost finalizat în anii 1950, iar centrala a fost pusă în funcţiune în 1960. Este cea mai mare hidrocentrală din România şi un punct de reper în hidroenergetica românească.

Barajul Izvoru Muntelui, asociat hidrocentralei, este un baraj de beton cu o înălţime de 127 metri şi o lungime de 435 metri. Lacul de acumulare format, cunoscut şi sub denumirea de Lacul Bicaz, are un volum de 1.230 milioane de metri cubi şi o suprafaţă de 32,6 km², fiind cel mai mare lac artificial din România.

ANAF a publicat modelul cererii pe care cei care obţin venituri din chirii trebuie să o depună de urgenţă. Descarcă MODEL

„Finalizarea lucrărilor de retehnologizare a Hidroagregatului 5 de la CHE Stejaru reprezinta pentru Hidroelectrica un pas înainte  semnificativ în procesul nostru de modernizare şi eficientizare a capacităţilor de producţie. Acest proiect complex reconfirmă angajamentul nostru de a investi în infrastructura energetică strategică a României, utilizând cele mai noi tehnologii pentru a asigura performanţă, fiabilitate şi sustenabilitate. Creşterea capacităţii instalate a HA5 la 54,126 MW contribuie direct la consolidarea poziţiei Hidroelectrica ca lider în producţia de energie verde din România. Suntem conştienţi de importanţa acestor proiecte nu doar pentru compania noastră, ci şi pentru sistemul energetic naţional. Modernizarea CHE Stejaru nu este doar o investiţie într-un activ existent, ci şi o investiţie în viitorul energetic al ţării noastre. Prin astfel de proiecte demonstrăm că Hidroelectrica este pregătită să răspundă provocărilor viitoare şi să contribuie activ la o tranziţie energetică durabilă, în beneficiul României.” – Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.

 

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Oana Roman, alături de Alina Sorescu, după ce artista a povestit prin ce a trecut în timpul căsniciei cu Alexandru Ciucu: „Un trai în abuz...” Mesajul vedetei
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Se construiește o nouă autostradă care va lega două regiuni importante din România. Primul tronson costă 1.1 milioane de euro, va avea un pod, 2 parcări și 4 noduri rutiere
Playtech.ro
Secretul moldovencelor pentru cea mai bună salată de icre. Ce adaugă la final, ingredientul care îi schimbă radical gustul
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților pentru a-și alina dorul
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 gustări sănătoase pe care poți să le mănânci între mese. Au puține calorii și reduc pofta de zahăr
Spynews
Burger cu cartofi prăjiți, gătit de Horia Manea, la Meniu de vedetă. Rețeta pentru cel mai delicios sos
Evz.ro
Cel mai în vogă film românesc. Netflix a dat lovitura
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Ploieștiul a rămas fără apă caldă și căldură. Un cazan de la CET Brazi s-a spart marți dimineață
Cancan.ro
Ce pensie va primi Klaus Iohannis!!! Va avea și cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un președinte
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne este foarte frică”. Măcelul din Urziceni. Atacatorii au fost capturați
substantial.ro
CEDO condamnă Rusia pentru restricțiile asupra libertății de exprimare în contextul războiului din Ucraina
MediaFlux
DECIZIA CCR privind DEMISIA lui Iohannis! Ce spune Curtea Constituțional
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic