Pensii 2024. Anunțul important facut de Ministerul Muncii. Noua modalitate de calcul a pensiilor

Ministerul Muncii a anunțat că vor fi aduse modificări la legea pensiilor. Românii vor beneficia, de la 1 ianuarie, de o creștere considerabilă a veniturilor.
Alina Costache
08 nov. 2023, 07:03
Pensii 2024. Anunțul important facut de Ministerul Muncii. Noua modalitate de calcul a pensiilor
Ministerul Muncii a anunțat că vor fi aduse modificări la legea pensiilor.

Ministerul Muncii a facut declarații cu privire la modificările care îi vor fi aduse noii legi a pensiilor. Aceasta va aduce o creștere considerabilă a pensiilor românilor, începând cu ianuarie 2024.

Citește și: Pensii 2024. Calculează singur pensia pe care o vei avea după noua lege. Cine sunt norocoşii cu majorare de 74%

Punctul de pensie va suferi o creștere de 40%
Simona Bucura Oprescu a anunțat,într-un interviu oferit la Antena 3 CNN, o creștere medie de aproximativ 40% a veniturilor pentru un număr mare de români. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. ,,Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor”, a declarat Ministrul Muncii.

O femeie care are o vechime de 35 de ani în câmpul muncii, cu un salariu minim brut și, care, a ieșit la pensie cu aproape 1100 de lei, va beneficia, de la începutul anului viitor, de suma de 149 de lei în plus, iar din septembrie, pensia va atinge suma de 2000 de lei. De asemenea, un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și care are acum o pensie de aproximativ 900 de lei, va beneficia, din septembrie, de o majorare de aproape 90% din venitul actual. O femeie și un bărbatcare au avut același stagiu de cotizare de 22 de ani , vor avea în loc de 1428 de lei, respectiv 1190 de lei, suma de 1620 lei din septembrie. Acest lucru va fi posibil chiar dacă aceștia au o valoare a pensiei diferită unul față de celălalt.

Cu toate acestea, persoanelor care lucrează în condiții speciale le vor fi anulate anumite beneficii începând cu anul 2035. Această decizie a fost luată pentru a motiva angajatorii să ofere un spațiu sigur de muncă. Simona Bucura Oprescu a dat exemplu modificările care au fost aduse unui laborator de radiologie. Aceste schimbări le oferă doctorilor un mediu lipsit de riscuri și, de asemenea, încadrarea în condiții speciale de muncă nu mai poate fi justificată.

Noua lege va veni cu două principii de bază. Primul se referă la egalitatea pensiilor. Al doilea principiu este respectarea comunei contribuții.

Concluzia la care a ajuns Ministerul Muncii ar fi că, prin modificările actuale aduse noii legi a pensiilor, este arătat faptul că inechitatea poate fi eliminată și în România. Acest lucru este foarte important pentru unii pensionari care, cu toate că au avut aceeași muncă, au iesit cu pensii diferite. Acest lucru a fost influențat doar de perioada în care s-au pensionat.

Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”, a explicat Simona Bucura Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut eforturi cu privire la soluționarea problemelor legate de pensiile oferite românilor. Majorarea pensiilor de două ori în decurs de un an poate fi o schimbare benefică adusă sistemului.

Prima majorare este cea prevăzută în lege ca și mecanism anual. Această modificare va fi aplicată anual, după cum este precizat în articolul 84, aliniatul 3. Odată cu 01 ianuarie, va fi pus în aplicare mecanismul elvețian care precizează că pensia va crește anual cu inflația medie, plus 50% din creșterea salariului mediu brut. Românii vor avea un mecanism care le este deja familiar pentru a înțelege perspectiva Ministerului Muncii.

Citește și: Ministerul Muncii, anunţ important despre pensiile întârziate ale românilor din Italia: „Ne unim forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat”

Ministrul Muncii a mai precizat că perioadele în care nu a avut loc nicio contribuție la pensie sunt perioade care aduc un anumit punctaj, dar nu sunt luate în calcul. Pentru calculul stagiului minim de cotizare, de cel puțin 15 ani, perioadele contributive care sunt luate în considerare sunt facultatea, armata, șomajul și perioadele de concediu medical.

în momentul de față se acordă 0,25 puncte pe an pentru facultate, armată și perioada de șomaj. Toate acestea se adaugă la stagiul minim de cotizare de 15 ani care trebuie să fie realizat contributiv. Va fi luată în considerare valoarea totală a punctelor de pensie în momentul calculării pensiilor. ,,Valoarea totală a punctelor de pensie este formată din punctele contributive, punctele necontributive asimilate, cele despre care am discutat, respectiv punctele de stabilitate”, a mai precizat Ministrul Muncii.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!