Daniel David, care este și profesor universitar, a făcut anunţul după o întâlnitre, la data de 13 februarie 2025, cu reprezentanții Academiei Române și ai Facultăților de Istorie din diverse orașe ale României. Potrivit comunicatului oficial al Ministerului Educației, această schimbare vine în urma unui memoriu semnat de specialiștii în domeniu, care au propus regândirea modelului actual de predare a istoriei în liceu. Astfel, disciplina „Istoria românilor și a României” va deveni una distinctă în trunchiul comun, ceea ce va permite o abordare mai detaliată și dedicată a acestei materii.
„După clarificarea păstrării limbii latine în curriculumul de specialitate, mă bucur să fiu ministrul care poate contribui, alături de specialiștii de top ai domeniului, la readucerea după câteva decenii a „Istoriei românilor și a României” (numele va fi definitivat de Academia Română) ca disciplină de sine stătătoare la nivel liceal, așa cum mi-am exprimat interesul încă de la începutul dezbaterilor publice. Mai precis, în urma discuțiilor și întâlnirilor de lucru cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din universitățile țării, acceptând memoriul serios și responsabil al acestora, am convenit următoarele: modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit; „Istoria românilor / României” va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educației și Cercetării.
De asemenea, Daniel David a prezentat și noile planuri-cadru de liceu, care vor aduce modificări semnificative. Printre acestea, disciplinele „Geografie” și „Istorie” vor fi eliminate din trunchiul comun pentru clasele a XI-a și a XII-a, în cazul elevilor de la profilurile uman, real și tehnologic.
„Vom avea un trunchi comun pentru toate filierele, și pentru cea teoretică, și pentru cea tehnică, și pentru cea vocațională. Ponderea acestui trunchi comun în mod inevitabil se schimbă, în sensul că, dacă pornim în medie, desigur, cu o pondere în clasa a IX-a și a X-a de aproximativ 65%, în clasele a XI-a și a XII-a ajungem la 35 la sută”, a explicat Daniel David.