Anunțul momentului despre interzicerea telefoanelor mobile în școli. Ce spun specialiștii OCDE

Experții de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) nu susțin interzicerea folosirii telefoanelor mobile în școli.
Alina Costache
04 iun. 2024, 17:12
Anunțul momentului despre interzicerea telefoanelor mobile în școli. Ce spun specialiștii OCDE

Într-o analiză referitoare la rezultatele PISA 2022, în care s-a vorbit și despre efectele folosirii telefoanelor asupra rezultatelor elevilor, specialiștii OCDE au căutat soluții pentru reducerea surselor de distragere a atenției elevilor prin intermediul tehnologiilor digitale.

Telefoanele mobile au o influență negativă asupra procesului de învățare al elevilor. Conform rezultatelor publicate în decembrie, când elevii folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive digitale la școală, până la o oră în scopuri de destindere sau chiar până la trei ore în scopuri de învățare, performanța lor la matematică înregistrează o creștere. În cazul în care intervalul e depășit, scade și performanța, potrivit acelorași date. Potrivit PISA 2022 – Volumul 2, România se numără printre țările cu un grad foarte ridicat de utilizare a dispozitivelor digitale la școală, potrivit datelor declarate.

Analiza publicată de OCDE la finalul lunii mai (integral aici), pe baza acestor concluzii, arată, totodată, că România se numără printre țările participante la PISA 2022 cu cei mai mulți elevi – mult peste media OCDE – care spun că sunt distrași de folosirea dispozitivelor digitale sau de colegi care folosesc dispozitive digitale.

Citește și ZILE LIBERE 2024. Peste 300.000 de bugetari stau acasă mâine. Ce se sărbătoreşte miercuri

Conform analizei, rezultatele arată că e nevoie de „modalități eficiente de a limita sursele de distragere a atenției” cu dispozitive digitale, la școală sau în afara ei, dar interdicțiile aplicate folosirii telefonului mobil în școală nu sunt printre soluțiile agreate. Soluțiile, arată autorii, trebuie căutate în consolidarea competențelor digitale atât în rândul elevilor, cât și în cel al profesorilor.

„Dacă interzicerea telefoanelor poate reduce distragerea atenției la clasă, rezultatele PISA 2022 sugerează că aceste interdicții nu sunt aplicate eficient de fiecare dată. În plus, interzicerea telefoanelor mobile la școală poate determina un grad mai ridicat de folosire a lor acasă. Când telefoanele mobile sunt interzise la școală, în cazul elevilor din unele țări este mai puțin probabil ca aceștia să își întrerupă notificările primite pe rețele sociale și alte aplicații, pe dispozitivele lor digitale, atunci când merg la culcare.

Politicile școlare care întăresc competențele și comportamentele digitale ale elevilor pot să îi susțină pe aceștia pentru a face față surselor ce le distrag atenția. Analizele PISA 2022 arată că este mai puțin probabil ca elevii care percep că au o competență mai solidă în ceea ce privește tehnologiile de informații și comunicare să se declară ușor distrași, chiar și când e luat în calcul profilul socio-economic al elevilor și al școlilor. Elevii par, totodată, să fie mai puțin distrași prin folosirea dispozitivelor digitale când închid notificările de pe rețele sociale și aplicații mobile, în timpul orelor, când nu au dispozitivele digitale deschise în timpul orei pentru a lua notițe sau pentru a căuta informații sau când nu se simt presați să fie online și să răspundă unor mesaje atunci când sunt la ore.

(…) Întărirea parteneriatelor între școală și familie, o comunicare clară și recomandări nuanțate adresate părinților, pe tema provocărilor și oportunităților mediilor digitale pentru copiii lor, întărirea competențelor digitale ale adulților pot sprijini o implicare mai eficientă a părinților în interacțiunea copiilor cu mediile digitale.

Rezultatele PISA 2022 arată, totodată, este mai puțin probabil ca elevii care raportează un sprijin familial mai puternic să fie distrași, în general.

În mod esențial, întărirea competenței digitale a elevilor și abilității acestora de a naviga în medii digitale necesită profesori bine pregătiți. Formarea inițială și dezvoltarea profesională a profesorilor conturează capacitatea acestora de a limita sursele de distragere a atenției la clasă, prin folosirea dispozitivelor digitale. În țările OCDE unde există date disponibile, rezultatele PISA 2022 arată că profesorii de matematică implicați, în anul anterior evaluării, în acțiuni de dezvoltare profesională legate de competențele TIC pentru predare au raportat un nivel mai scăzut de distragere a atenției elevilor atunci când colegi ai acestora folosesc dispozitive digitale în clasă. (…)”.

„Datele pun în evidență nevoia de a reduce distragerea atenției prin dispozitive digitale, la școală și în afara ei. Acest lucru poate fi obținut prin politici școlare care îmbunătățesc competențele digitale și comportamentele elevilor, precum și prin formarea profesorilor în ceea ce privește predarea cu ajutorul tehnologiilor.”

Citește și Aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost din nou actualizată. Cum se va calcula impozitarea voucherelor de vacanță

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Ciolacu: Retragerea lui Joe Biden nu va influența România
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!