Anunțul momentului despre interzicerea telefoanelor mobile în școli. Ce spun specialiștii OCDE

Experții de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) nu susțin interzicerea folosirii telefoanelor mobile în școli.
Alina Costache
04 iun. 2024, 17:12
Anunțul momentului despre interzicerea telefoanelor mobile în școli. Ce spun specialiștii OCDE

Într-o analiză referitoare la rezultatele PISA 2022, în care s-a vorbit și despre efectele folosirii telefoanelor asupra rezultatelor elevilor, specialiștii OCDE au căutat soluții pentru reducerea surselor de distragere a atenției elevilor prin intermediul tehnologiilor digitale.

Telefoanele mobile au o influență negativă asupra procesului de învățare al elevilor. Conform rezultatelor publicate în decembrie, când elevii folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive digitale la școală, până la o oră în scopuri de destindere sau chiar până la trei ore în scopuri de învățare, performanța lor la matematică înregistrează o creștere. În cazul în care intervalul e depășit, scade și performanța, potrivit acelorași date. Potrivit PISA 2022 – Volumul 2, România se numără printre țările cu un grad foarte ridicat de utilizare a dispozitivelor digitale la școală, potrivit datelor declarate.

Analiza publicată de OCDE la finalul lunii mai (integral aici), pe baza acestor concluzii, arată, totodată, că România se numără printre țările participante la PISA 2022 cu cei mai mulți elevi – mult peste media OCDE – care spun că sunt distrași de folosirea dispozitivelor digitale sau de colegi care folosesc dispozitive digitale.

Citește și ZILE LIBERE 2024. Peste 300.000 de bugetari stau acasă mâine. Ce se sărbătoreşte miercuri

Conform analizei, rezultatele arată că e nevoie de „modalități eficiente de a limita sursele de distragere a atenției” cu dispozitive digitale, la școală sau în afara ei, dar interdicțiile aplicate folosirii telefonului mobil în școală nu sunt printre soluțiile agreate. Soluțiile, arată autorii, trebuie căutate în consolidarea competențelor digitale atât în rândul elevilor, cât și în cel al profesorilor.

„Dacă interzicerea telefoanelor poate reduce distragerea atenției la clasă, rezultatele PISA 2022 sugerează că aceste interdicții nu sunt aplicate eficient de fiecare dată. În plus, interzicerea telefoanelor mobile la școală poate determina un grad mai ridicat de folosire a lor acasă. Când telefoanele mobile sunt interzise la școală, în cazul elevilor din unele țări este mai puțin probabil ca aceștia să își întrerupă notificările primite pe rețele sociale și alte aplicații, pe dispozitivele lor digitale, atunci când merg la culcare.

Politicile școlare care întăresc competențele și comportamentele digitale ale elevilor pot să îi susțină pe aceștia pentru a face față surselor ce le distrag atenția. Analizele PISA 2022 arată că este mai puțin probabil ca elevii care percep că au o competență mai solidă în ceea ce privește tehnologiile de informații și comunicare să se declară ușor distrași, chiar și când e luat în calcul profilul socio-economic al elevilor și al școlilor. Elevii par, totodată, să fie mai puțin distrași prin folosirea dispozitivelor digitale când închid notificările de pe rețele sociale și aplicații mobile, în timpul orelor, când nu au dispozitivele digitale deschise în timpul orei pentru a lua notițe sau pentru a căuta informații sau când nu se simt presați să fie online și să răspundă unor mesaje atunci când sunt la ore.

(…) Întărirea parteneriatelor între școală și familie, o comunicare clară și recomandări nuanțate adresate părinților, pe tema provocărilor și oportunităților mediilor digitale pentru copiii lor, întărirea competențelor digitale ale adulților pot sprijini o implicare mai eficientă a părinților în interacțiunea copiilor cu mediile digitale.

Rezultatele PISA 2022 arată, totodată, este mai puțin probabil ca elevii care raportează un sprijin familial mai puternic să fie distrași, în general.

În mod esențial, întărirea competenței digitale a elevilor și abilității acestora de a naviga în medii digitale necesită profesori bine pregătiți. Formarea inițială și dezvoltarea profesională a profesorilor conturează capacitatea acestora de a limita sursele de distragere a atenției la clasă, prin folosirea dispozitivelor digitale. În țările OCDE unde există date disponibile, rezultatele PISA 2022 arată că profesorii de matematică implicați, în anul anterior evaluării, în acțiuni de dezvoltare profesională legate de competențele TIC pentru predare au raportat un nivel mai scăzut de distragere a atenției elevilor atunci când colegi ai acestora folosesc dispozitive digitale în clasă. (…)”.

„Datele pun în evidență nevoia de a reduce distragerea atenției prin dispozitive digitale, la școală și în afara ei. Acest lucru poate fi obținut prin politici școlare care îmbunătățesc competențele digitale și comportamentele elevilor, precum și prin formarea profesorilor în ceea ce privește predarea cu ajutorul tehnologiilor.”

Citește și Aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost din nou actualizată. Cum se va calcula impozitarea voucherelor de vacanță

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Ce să pui în cafeaua de dimineață în loc de zahăr sau miere. Ingredientul banal care îi taie gustul amar și care are foarte puține calorii
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. I-au blocat planul cu care câștiga România: Asta-i soluția!
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Rețeta zilei. Ruladă cu legume și piept de pui
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ninge de Paște în București?! Meteorologii EaseWeather au modificat prognoza
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Au deschis dosar penal. Decizia prin care l-ar putea bloca complet pe Călin Georgescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Câștigurile Loteriei Române și Sumele Aflaței în Joc la Tragerile Loto din 6 februarie 2025
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)