În urma unei vizite la cel mai mare centru de Protonoterapie din SUA – Miami Cancer Institute, Proton Therapy Center & Research Building, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Dr. Alexandru Rogobete a anunțat că experții din SUA au oferit detalii tehnice necesare pentru construcția și dotarea unui centru similar de excelență pentru diagnosticare și tratament cu protonoterapie din România.
Proiectul de 100 de milioane de euro din fonduri europene nerambursabile ar putea intra în procedurile de achiziție chiar din luna aceasta, explică secretarul de stat Alexandru Rogobete, responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate.
”Construim în România primul centru de excelență dedicat diagnosticării și tratamentului cu protonoterapie din întreaga regiune. Avem fondurile necesare alocate atât pentru construcție cât și pentru dotare. Este un mare plus că proiectul nostru din România poate beneficia de expertiza și experiența celor care au construit centre similare în lume, în special în SUA”, a declarat secretarul de stat Dr. Alexandru Rogobete.
Studiul de piață pentru demararea procedurilor de achiziție a fost anunțat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila încă din 9 mai.
„Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în România! Un pas hotărât în direcţia corectă, după cele 7 centre noi de radioterapie deblocate şi finanţate de MS. Astăzi am demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional de Protonoterapie din Europa de Sud-Est”, a anunțat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
Protonoterapia, cunoscută și sub denumirea de terapie cu fascicul de protoni, este o formă avansată de radioterapie utilizată pentru tratarea cancerului. Aceasta folosește protoni, care sunt particule încărcate pozitiv, pentru a furniza radiații direct către tumoare, cu o precizie foarte mare.
Terapia cu protoni permite o direcționare precisă a radiației, reducând expunerea țesuturilor sănătoase din jurul tumorii. Aceasta este posibilă datorită fenomenului de „vârf Bragg,” unde protonii eliberează maximul de energie la un punct specific înainte de a se opri, distrugând celulele tumorale (MD Anderson Cancer Center) (Hopkins Medicine).
Protonoterapia reprezintă o opțiune de tratament eficientă și avansată pentru anumite tipuri de cancer, oferind beneficii semnificative în ceea ce privește precizia și reducerea efectelor secundare comparativ cu radioterapia tradițională.