Anunțul momentului în România! Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie

Era salariilor șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor apune! Guvernul împreună cu experţi ai Băncii Mondiale lucrează la o nouă lege a salarizării unitare a angajaţilor la stat care le va da în cele din urmă cadrelor didactice statutul pe care îl merită.
Alina Costache
21 oct. 2023, 19:59
Anunțul momentului în România! Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie
Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie

Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie! Astfel, posturile la stat vor fi ierarhizate în funcţie de gradul de complexitate a muncii, a studiilor necesare şi a atribuţiilor postului, pe o scală de 12 trepte, unde 1 e grad atribuit paznicului, iar 10 – directorului cu funcţie de auditor public extern şi managerului de spital, se arată într-un draft al proiectului de lege obținut de economica.net. 

Citește și Salarii majorate cu 1.500 lei brut în şcoli, creşe şi grădiniţe, aviz favorabil în Parlament

Salariile șoferilor mai mari decât cele ale profesorilor devin istorie!

Înainte de toate se va stabili care sunt posturile de referinţă în sistemul public, urmând ca mai apoi, Guvernul să monitorizeze şi să compare salariile oferite pentru acestea cu cele din sistemul privat.

“Aceste posturi vor trebui să fie reprezentative pentru diferitele sectoare de activitate bugetară și să fie comparabile cu alte posturi din sectorul privat. De asemenea, ele pot fi structurate în raport cu clasificările internaționale (OECD, WWBI), pentru a permite astfel de comparații la nivel internațional. Rezultatele comparațiilor vor putea informa inclusiv procesul de ajustare/revizuire a ierarhiei posturilor în viitor”, se arată în draftul proiectului legii salarizării din sistemul public.

De asemenea, Guvernul și experții Băncii Mondiale vor stabili care sunt posturile din sistemul public cu fluctuaţie mare sau care sunt greu de ocupat, fiindcă salariile oferite sunt semnificativ mai mici decât cele practicate în mediul privat.

“Pentru aceste posturi, poziționarea în ierarhie va fi parțial ajustată în politica salarială pentru a permite facilitarea recrutării de specialiști. Astfel de posturi tipice sunt cele de expert IT, dar poate fi și cazul unor posturi precum cele de profesor din anumite zone geografice. În alte țări, pentru astfel de posturi se asigură flexibilitate în stabilirea nivelului de salarizare, fie prin determinarea unui salariu prin contract special, cum este cazul în Austria pentru experții IT, fie prin acordarea unei majorări pentru o perioadă limitată de timp (cazul profesorilor din zone dificile din Marea Britanie)”, conform proiectului de lege.

Mai mult, posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcţie de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt.

Concret, pentru gradul 1, cu cel mai mic nivel de complexitate, funcţiile reprezentative sunt cele de paznic, secretar-dactilograf, spălătoreasă.

Potrivit evaluării din draftul legii salarizării bugetarilor, posturile de grad 1 necesită de obicei medii. Munca este de obicei repetitivă și constă din sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite. Condițiile de muncă pot implica în unele cazuri expunere la condiții de lucru sau climat temporar debilitante fizic și/sau manipularea unor materiale grele, murdare sau periculoase. Nu include posturi cu incompatibilități sau risc de corupție.

În proiectul legii salarizării bugetarilor la gradul 4 de complexitate a muncii sunt evaluate posturi precum cele de polițist local, economist, instructor de educație, asistent maternal profesionist.

Gradul patru e asociat funcțiilor de execuție cu studii superioare, cu activitate relativ simplă sau funcțiilor cu studii medii cu activitate cu nivel sporit de complexitate/varietate și nivel mediu de responsabilitate.

Grad de complexitate 5 în proiectul legii salarizării bugetarilor au posturile de educatoare, învăţătoare și asistent social.

Totodată, inspector vamal, şef lucrări (lector universitar), registrator de carte funciară, profesor preuniversitar, expert criminalist, dirijor, consilier superior (nivel central), consilier parlamentar au grad de complexitate 7.

Au grad de complexitate 8 în proiectul noii legi a salarizării bugetarilor, șeful de administraţie financiară, inginerul şef cadastru, directorul (funcţie publica, minister), grefierul şef secţie, şeful birou vamal, farmacistul.

Judecător, decan, medic director medical, auditor public extern, profesor universitar, arhitect şef, programator IT, director general (funcţie publică, minister), director financiar contabil spital au grad de complexitate 9 în draftul proiectului legii salarizării bugetarilor.

Citește și Salarii medici 2023. Ce salarii vor primi cadrele din Sănătate după majorările de 15%

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Cod Rutier 2025. Lege pentru posesorii de permis categoria B. Nu mai poți conduce pe șosea
Playtech.ro
Pericolul îngheţului pentru agricultură şi livezi. Pagubele aşteptate după ninsorile şi gerul din aceste zile
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Locul din România, de o frumusețe unică. Ascunde un blestem teribil
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai mare actor. Nu e cineva în țară să nu-l fi adorat: „Mândrie națională”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Cine este șeful lui George Simion. Șeful AUR face doar ce i se spune!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor