Anunțul momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu distribuirea prin poștă a deciziilor de recalculare a pensiilor

S-a încheiat recalcularea pensiilor din România, introdusă de Guvernul PSD. Toate deciziile de recalculare urmează să fie trimise prin poștă, de vineri, pentru toți pensionarii români, până în 31 august.
Alina Costache
13 aug. 2024, 21:43
Anunțul momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu distribuirea prin poștă a deciziilor de recalculare a pensiilor

Anunțul momentului pentru pensionari. Începând din septembrie, pensionarii vor primi noul cuantum al pensiei. Vorbim de măriri de 40%, în medie.

Principiul ce a stat la baza noii legi spune că la muncă și contribuție egală se primesc pesii egale. Este prima dată în istoria României când printr-o singură lege sunt recalculate absolut toate pensiile aflate în plată în țara noastră, astfel încât inechitățile să dispară definitiv din sistemul național de pensii publice.

Citește și Climatul economic pozitiv a dus la dublarea numărului de firme din România: tot mai mulți români se simt încurajați să-și deschidă propria afacere

Noua formulă de calcul pentru pensiile din România conține trei elemente:

  • punctele contributive (rezultate din contribuții)
  • punctele asimilate (ex. facultatea, stagiul militar etc)
  • punctele de stabilitate (acordate în funcție de vechime).

Un mit vehiculat în ultima vreme pică, și anume că va conta mai mult vechimea decât contribuțiile. Cei din Ministerul Muncii au explicat că punctele contributive sunt pe primul loc în noua formulă de calcul, iar în termeni generali vor fi în egală măsura avantajați cei care au muncit și au contribuit mai mult de-a lungul vieții.

Vineri, 16 august, pensiile vor începe să fie distribuite prin Poșta Română până în data de 31 august, iar din septembrie pensionarii își vor primi pensiile recalculate. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, condus de Simona Bucura-Oprescu, dă asigurări și pentru pensionarii care nu vor fi găsiți acasă de poștașul care vine să le înmâneze decizia de recalculare. Aceștia au timp 20 de zile să meargă să-și ridice decizia de la oficiul poștal la care sunt arondați. Iar dacă nu reușesc nici în acest interval, pot merge mai târziu să o ia de la Casa de Pensii.

Oricum, faptul că un pensionar nu a intrat în posesia deciziei nu îi afectează în niciun fel drepturile. După 1 septembrie, acesta va primi oricum pensia recalculată, la termen, indiferent dacă a intrat sau nu în posesia deciziei de recalculare.

Peste 3 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani după recalculare

Majoritatea pensiilor din România vor înregistra creșteri după recalculare. Mai exact peste 3 milioane de pensii vor fi mai mari din septembrie, din totalul de peste 4,7 milioane de pensionari pe care țara noastră îi are la acest moment.

Mai mult decât atât, nimeni nu va pierde bani din pensie în urma recalculării. În cazul pensionarilor care vor obține sume mai mici de bani după recalculare, se menține în plată cuantumul cel mai avantajos pentru aceștia.

Raportat la pensia medie actuală, care este de 2.500 lei, pensiile din România vor înregistra din septembrie o creștere medie de 40%, adică de aproximativ 1.000 de lei, în urma recalculării. Desigur, pentru cei cu stagiu de cotizare foarte bun și vechime suficientă, pensiile pot înregistra creșteri procentuale mult mai mari.

Aceasta e a doua mărire de pensii din 2024, prima fiind de 13,8%, în ianuarie. Totodată, este pentru prima dată în istorie când pensiile din România înregistrează două creșteri consecutive în același an. La 1 ianuarie 2024 a avut loc creșterea anuală, prin indexarea cu rata inflației, care a reprezentat un plus de 13,8% la toate pensiile. Aceasta este urmată acum de recalcularea care va intra în plată în luna septembrie. Aceste măriri de pensii au fost dublate și de 2 măriri ale salariului minim brut din ultimul an. Creșterea din octombrie 2023, de la 3.000 la 3.300 lei brut, urmată de cea din iulie 2024, la 3.700 de lei brut. Toate aceste măsuri din ultimul an fac parte din politicile prioritare ale PSD de protejare a puterii de cumpărare a populației vulnerabile și menținerea unui trai decent în rândul tuturor românilor.

Ce trebuie să știe românii despre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente

Ministerul Muncii a lămurit care e diferența dintre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente, asupra cărora au existat mai multe confuzii în spațiul public, în ultimele luni. Recalcularea pensiilor și recunoașterea unor drepturi suplimentare din venituri nepermanente sunt două procese total distincte, pentru care legea prevede termene distincte. Concret, recalcularea se încheie până la 1 septembrie 2024, pe când recunoașterea drepturilor suplimentare are loc de la 1 septembrie 2024 până la 1 martie 2025.

Printre distincțiile de bază între cele două se află faptul ca recalcularea pensiilor se raportează la veniturile permanente pe care le-a avut pensionarul în perioada de activitate, în general fiind vorba de salariile lunare. Pe când recunoașterea drepturilor suplimentare de venituri nepermanente reprezintă doar veniturile nepermanente precum bonusuri, prime, premii, al 13-lea salariu, acordul global sau ore suplimentare.

Citește și Mai mulți bani pentru români. La cât a ajuns câștigul salarial mediu. Vești extraordinare de la INS

 

DailyBusiness
Vești bune! TAROM oferă bilete la 23 de euro
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu știe ce zodii dau lovitura până pe 11 noiembrie. Patru nativi sunt pe val
Capital.ro
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Crește numărul românilor morți în Spania. Inundațiile fac ravagii
Adevarul
Cât de rău stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat în urmă doi copii, în timp ce fratele său își strigă durerea pe Facebook: „Te-am căutat ca disperatul, frățiorul meu iubit!”
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Tragedie în fotbal. Marele fotbalist a fost lovit de fulger în timpul meciului: O pierdere dureroasă
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Avansul rusesc transformă Pokrovsk într-un oraș fantomă în Ucraina, pe fondul agitației globale
MediaFlux
S-a AFLAT FAVORITUL la CASA ALBĂ! Cine e viitorul PREȘEDINTE SUA! Disputa TRUMP - HARRIS, tranșată
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi