Anunțul momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu distribuirea prin poștă a deciziilor de recalculare a pensiilor

S-a încheiat recalcularea pensiilor din România, introdusă de Guvernul PSD. Toate deciziile de recalculare urmează să fie trimise prin poștă, de vineri, pentru toți pensionarii români, până în 31 august.
Alina Costache
13 aug. 2024, 21:43
Anunțul momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu distribuirea prin poștă a deciziilor de recalculare a pensiilor

Anunțul momentului pentru pensionari. Începând din septembrie, pensionarii vor primi noul cuantum al pensiei. Vorbim de măriri de 40%, în medie.

Principiul ce a stat la baza noii legi spune că la muncă și contribuție egală se primesc pesii egale. Este prima dată în istoria României când printr-o singură lege sunt recalculate absolut toate pensiile aflate în plată în țara noastră, astfel încât inechitățile să dispară definitiv din sistemul național de pensii publice.

Citește și Climatul economic pozitiv a dus la dublarea numărului de firme din România: tot mai mulți români se simt încurajați să-și deschidă propria afacere

Noua formulă de calcul pentru pensiile din România conține trei elemente:

  • punctele contributive (rezultate din contribuții)
  • punctele asimilate (ex. facultatea, stagiul militar etc)
  • punctele de stabilitate (acordate în funcție de vechime).

Un mit vehiculat în ultima vreme pică, și anume că va conta mai mult vechimea decât contribuțiile. Cei din Ministerul Muncii au explicat că punctele contributive sunt pe primul loc în noua formulă de calcul, iar în termeni generali vor fi în egală măsura avantajați cei care au muncit și au contribuit mai mult de-a lungul vieții.

Vineri, 16 august, pensiile vor începe să fie distribuite prin Poșta Română până în data de 31 august, iar din septembrie pensionarii își vor primi pensiile recalculate. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, condus de Simona Bucura-Oprescu, dă asigurări și pentru pensionarii care nu vor fi găsiți acasă de poștașul care vine să le înmâneze decizia de recalculare. Aceștia au timp 20 de zile să meargă să-și ridice decizia de la oficiul poștal la care sunt arondați. Iar dacă nu reușesc nici în acest interval, pot merge mai târziu să o ia de la Casa de Pensii.

Oricum, faptul că un pensionar nu a intrat în posesia deciziei nu îi afectează în niciun fel drepturile. După 1 septembrie, acesta va primi oricum pensia recalculată, la termen, indiferent dacă a intrat sau nu în posesia deciziei de recalculare.

Peste 3 milioane de pensionari vor primi mai mulți bani după recalculare

Majoritatea pensiilor din România vor înregistra creșteri după recalculare. Mai exact peste 3 milioane de pensii vor fi mai mari din septembrie, din totalul de peste 4,7 milioane de pensionari pe care țara noastră îi are la acest moment.

Mai mult decât atât, nimeni nu va pierde bani din pensie în urma recalculării. În cazul pensionarilor care vor obține sume mai mici de bani după recalculare, se menține în plată cuantumul cel mai avantajos pentru aceștia.

Raportat la pensia medie actuală, care este de 2.500 lei, pensiile din România vor înregistra din septembrie o creștere medie de 40%, adică de aproximativ 1.000 de lei, în urma recalculării. Desigur, pentru cei cu stagiu de cotizare foarte bun și vechime suficientă, pensiile pot înregistra creșteri procentuale mult mai mari.

Aceasta e a doua mărire de pensii din 2024, prima fiind de 13,8%, în ianuarie. Totodată, este pentru prima dată în istorie când pensiile din România înregistrează două creșteri consecutive în același an. La 1 ianuarie 2024 a avut loc creșterea anuală, prin indexarea cu rata inflației, care a reprezentat un plus de 13,8% la toate pensiile. Aceasta este urmată acum de recalcularea care va intra în plată în luna septembrie. Aceste măriri de pensii au fost dublate și de 2 măriri ale salariului minim brut din ultimul an. Creșterea din octombrie 2023, de la 3.000 la 3.300 lei brut, urmată de cea din iulie 2024, la 3.700 de lei brut. Toate aceste măsuri din ultimul an fac parte din politicile prioritare ale PSD de protejare a puterii de cumpărare a populației vulnerabile și menținerea unui trai decent în rândul tuturor românilor.

Ce trebuie să știe românii despre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente

Ministerul Muncii a lămurit care e diferența dintre deciziile de recalculare și adeverințele pentru veniturile nepermanente, asupra cărora au existat mai multe confuzii în spațiul public, în ultimele luni. Recalcularea pensiilor și recunoașterea unor drepturi suplimentare din venituri nepermanente sunt două procese total distincte, pentru care legea prevede termene distincte. Concret, recalcularea se încheie până la 1 septembrie 2024, pe când recunoașterea drepturilor suplimentare are loc de la 1 septembrie 2024 până la 1 martie 2025.

Printre distincțiile de bază între cele două se află faptul ca recalcularea pensiilor se raportează la veniturile permanente pe care le-a avut pensionarul în perioada de activitate, în general fiind vorba de salariile lunare. Pe când recunoașterea drepturilor suplimentare de venituri nepermanente reprezintă doar veniturile nepermanente precum bonusuri, prime, premii, al 13-lea salariu, acordul global sau ore suplimentare.

Citește și Mai mulți bani pentru români. La cât a ajuns câștigul salarial mediu. Vești extraordinare de la INS

 

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se deschide o fabrică unică în lume. UE a aprobat o investiție de circa 100 de milioane de euro
Capital.ro
Decizie pentru toți românii care au BULETIN. Au la dispoziție doar 15 zile
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
DATA LA CARE INTRĂ PENSIILE. S-a aflat acum!
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Codul Muncii. Drepturile salariaților care lucrează 12 ore pe zi
Ego.ro
Din cauza soacrei mele,mi-am luat copilul și am plecat. M-a umilit și...
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Guvernul a dat termen pentru români. Aveți timp 5 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
România se pregătește de RĂZBOI? Mișcare strategică CIUDATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...